LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Nagrada za društveno korisno učenje

Uspjeh splitskog sveučilišta: jedino je iz Hrvatske na WURI ljestvici i to na visokom mjestu

WURI ljestvica na 21. mjesto svrstala je Sveučilište u Splitu radi njegove inovativne prakse društveno-korisnog učenja u kategoriji Etičkih vrijednosti. Ono je ujedno jedino iz Hrvatske na spomenutoj ljestvici.

WURI ljestvica na 21. mjesto svrstala je Sveučilište u Splitu radi njegove inovativne prakse društveno-korisnog učenja u kategoriji Etičkih vrijednosti. Ono je ujedno jedino iz Hrvatske na spomenutoj ljestvici.

WURI, odnosno World's Universities (with) Real Impact, ljestvica je koja svrstava svjetska sveučilišta prema tome koliko doprinose kroz inovativne, moderne i sveobuhvatne pristupe stvaranja i distribucije novih znanja s ciljem stvaranja stručnjaka koji stečenim obrazovanjem mogu odgovoriti zahtjevima suvremenog društva i upravo na njoj našlo se Sveučilište u Splitu i to na visokom 21. mjestu.

Kako je priopćilo Sveučilište u Splitu, WURI ljestvica prikuplja informacije o inovativnim programima na dva različita načina; prvi je putem podnošenja prijava sa samih sveučilišta, a drugi putem prikupljanja podataka metodom Text-Information Analysis (TIA).
– Ove je godine svako sveučilište moglo poslati prijavu u jednoj od pet kategorija, Industrijska primjena, Poduzetnički duh, Etičke vrijednosti, Studentska mobilnost i otvorenost te Upravljanje krizama.  Sveučilište u Splitu prijavilo je inovativnu praksu društveno korisnog učenja u kategoriji Etičkih vrijednosti, koja uzima u obzir društvenu odgovornost, etiku i integritet inovativnih programa sveučilišta. Ocjenjivala se inovativnost prijave, izvedivost, odnosno omjer troška i koristi te opseg primjene na sveučilištu. U ocjenjivanju su sudjelovali predstavnici sveučilišta koja su sudjelovala u rangiranjima, sveučilišnih liga, medija vezanih uz visoko obrazovanje te WURI evaluacijski odbor. – stoji u priopćenju.
Splitsko sveučilište prijavilo je inovativnu praksu društveno korisnog učenja u kategoriji Etičkih vrijednosti koja, kako sami navode, u obzir društvenu odgovornost, etiku i integritet inovativnih programa sveučilišta. DUK ili društveno-korisno učenje jest nastava u kojoj studenti sudjeluju u u radu, projektu ili aktivnosti koja se smatra korisnom za društvo te uče reagirati na razne poticaje i probleme.
– Studenti su u centru edukacijskog procesa, produbljuju stečena akademska znanja te stvaraju znanja i vještine koje će im koristiti u daljnjem životu, ostvarujući pritom ECTS-bodove. Ovakve aktivnosti doprinose izgradnji mladih ljudi kao društveno osviještenih i aktivnih građana. U DKU je uključeno 7 sveučilišnih sastavnica i više od 500 studenata te brojne organizacije civilnog društva. – pišu sa Sveučilišta.
Prva dva mjesta zauzela su američka sveučilišta Massachusetts Institute of Technology i Stanford, no osim toga cilj je bio uvrstiti i neka manja sveučilišta koja rade na inovativnim rješenjima koja doprinose razvoju njihova okruženja. Cijelo rangiranje dostupno je ovdje.
FOTO: SVEUČILIŠTE U SPLITU