LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Vijesti / Na današnji dan

Deseta je obljetnica smrti naše najpoznatije pjesnikinje

Antologijska hrvatska pjesnikinja Vesna Parun napustila nas je na današnji dan 2010. godine. Tim povodom donosimo nekoliko crtica iz njezina stvaralaštva i tri pjesme kojima slavimo njezin talent.

Večeras će svijet biti obojen u plavo – obilježavamo 75 godina Ujedinjenih naroda

Stockholmska katedrala u Švedskoj, Ministarstvo vanjskih poslova u Luxemburg, celjski dvorac u Sloveniji, UN-ov toranj u Njemačkoj, UNESCO-ova zgrada u Francuskoj – što im je zajedničko?

1 na 1000 osoba s epilepsijom umre bez posebnog uzroka; evo kako pružiti prvu pomoć pri napadaju

Terminom SUDEP, odnosno Sudden Unexpected Death in Epilepsy, na poseban se način, na današnji dan, nastoji stvoriti svijest o iznenadnoj i neočekivanoj smrti osoba s epilepsijom.

Danas slavimo rođendan autora izreke „Ako ti slike nisu dovoljno dobre, nisi dovoljno blizu”

Izum prve Leica kamere omogućio je početak modernog fotoreportiranja kada se napisana priča zamjenjuje fotografijom. Robert Capa u svojem je radu iskoristio moć kamere i stvorio stvarne priče ispričane slikama prateći ratne sukobe.

Znate li koja su vaša temeljna prava? Provjerite kvizom znanja!

21. listopada 2008. godine označuje se kao početak obilježavanja Globalnog dana dostojanstva. Tim smo povodom pripremili zanimljiv kviz znanja o ljudskim pravima.

Nekada su bili visoki 4 metra i teški 4 tone – donosimo zanimljivosti o ljenjivcima

Povodom Međunarodnog dana ljenjivaca, koji se od 2010. godine svake godine održava 20. listopada, donosimo nekoliko zanimljivih činjenica o tim slatkim stvorenjima.

Na današnji dan 1867. SAD je donio jedan od najboljih povijesnih poteza

Kad je 18. listopada u vojnoj bazi na istoku Aljaske spuštena zastava Ruskog Carstva i podignuta zastava SAD-a, Aljaska je službeno postala vlasništvo SAD-a. Kupnja je za Amerikance bila jedan od najboljih povijesnih poteza koji im je donio još veću moć u svjetskom poretku.

Danas oprostite bivšem/bivšoj!

U duhu Međunarodnoga dana oprosta bivšem/bivšoj odvojite vrijeme za razmišljanje o prošlosti, o ranama koje su vam nanijele prošle ljubavi i zacijelite ih jednom zauvijek.

Svijet slavi Dan hrane: trenutno je pothranjeno gotovo 690 milijuna ljudi

Svjetskim danom hrane promiče se svjetski cilj – da do 2030. godine na svijetu nestane gladi. Naime, trenutno je pothranjeno 8,9% svjetske populacije.

Prisjećamo se 1999, kada je policajac ubio sutkinju, suprugu i njenu odvjetnicu

Kako bi se ukazalo na problematiku nasilja nad ženama te kako bi se poslala jasna poruka da se ono ni u kakvom obliku ne smije tolerirati, 22. rujna obilježava se Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama.