LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
LGBTQIA+ ZAJEDNICA

Sukob na FFZG-u: „Nemam ništa protiv LGBTQIA+ zajednice, sve dok su u svoja četiri zida”

Nakon uništavanja naljepnice podrške LGBTQIA+ zajednici na vratima ureda Studentskog zbora, očitovala se i prodekanica za nastavu i studente.

Nakon uništavanja naljepnice podrške LGBTQIA+ zajednici na vratima ureda Studentskog zbora, očitovala se i prodekanica za nastavu i studente.

Filozofski fakultet u Zagrebu na općem je glasu kao inkluzivan za sve, no je li to zaista tako kod svih? Naime, dobili smo informaciju o nedavnom slučaju koji s FFZG-a klasificiraju kao „govor mržnje“.

Došli smo do e-maila Studentskog zbora FFZG-a u kojem stoji kako je jedan od studenata „uništio postavljenu naljepnicu duginih boja na vratima ureda Studentskog zbora“. Također navode kako je naljepnica simbol podrške LGBTQIA+ zajednici te da je njihov ured uvijek bio i uvijek će biti siguran prostor za sve osobe. U mailu podsjećaju i da su sjednice Studentskog zbora otvorene za sve, pa oni koji se ne slažu s radom Zbora mogu doći i potaknuti raspravu „utemeljenu na argumentima i poštivanju, a nikako na vrijeđanju i destrukciji“.
 

„Članice i članovi Studentskog zbora Filozofskog fakulteta uvijek će se zalagati za ljudska prava te prihvaćanje i poštivanje studenata i studentica na Filozofskom fakultetu“, napisali su na kraju.


Proslijeđen nam je i e-mail studenta, identiteta poznatog redakciji portala, a koji je izrazio slaganje s počiniteljem, napisavši da smatra da je kolega/ica postupio ispravno iako nasilnim putem. Student objašnjava „kako nema ništa protiv LGBTQIA+ zajednice sve dok je u razini normalne i u svoja četiri zida“. Također smatra kako nema potrebe za isticanjem različitih seksualnih orijentacija, odnosno kako je LGBTQIA+ zajednica previše zastupljena i nameće se ljudima „koji samo žele živjeti vlastiti život“. Kao svoj posljednji argument navodi da Zbor može smisliti bolji način podrške, koji neće izgledati ovako, a u suprotnom „bi bilo lijepo da heteroseksualci dobiju svoje naljepnice na FFZG-u, jer u današnjem svijetu oni su manjina“.

Prodekanica za nastavu i studente, Ivana Vidović Bolt, objasnila nam je da je upoznata sa situacijom te da ju smatra neočekivanom, neželjenom i apsolutno neprihvatljivom. Prodekanica podsjeća kako, u skladu s programom dekana te Etičkim kodeksom Sveučilišta u Zagrebu, zagovara nulti stupanj tolerancije za svaki oblik uznemirivanja te diskriminacije iz bilo kojeg razloga. Također, obavijestila nas je kako se odmah obratila predsjedniku Studentskog zbora, s kojima ima odličnu suradnju, te navela kako studenti znaju da im se uvijek mogu javiti za bilo kakvu pomoć ili podršku.

Tajnik SZFF-a, Lovro Turalija, javio nam se nastavno na nastalu situaciju te je objasnio da su nedavno postavili jednu naljepnicu duginih boja na vrata zbora, ali nažalost, samo par dana poslije ista je uništena. Zbor se službeno očitovao o situaciji i osudio čin potaknut homofobijom putem mailing liste svim studenticama i studentima, nakon čega je uslijedio odgovor jednog od studenata. Vijeće studenata također se očitovalo porukom istog sentimenta.
 

„Upravo zbog diskriminacije i mržnje koja je prisutna u društvu, kao obrazovna ustanova, ali primarno i kao ljudi, važno je poslati poruku nulte tolerancije na ovakvo ponašanje”, završio je Turalija.


Pitali smo i revoltiranog studenta za izjavu, ali do trenutka objave ovog članka nismo dobili odgovor.
 

Članak ažuriran 20. travnja 2024. godine u 9:45 sati:


Naknadno nam se javio i student koji je izrazio svoje mišljenje podrške na uklanjanje naljepnice s duginim bojama s vrata Studentskog zbora. Smiruje tenzije i prihvaća odluku tijela Fakulteta.
 

„Netko je od kolega s faksa podrapao ili skinuo naljepnicu s vrata jednog od tijela Fakulteta, Studentskog zbora te se to smatralo kao agresija na potporu LGBTQ+, na što sa ja samo dao svoje osobno mišljenje gdje nisam nikog prozivao i naglasio sam da nemam ništa protiv LGBTQ+, no kolege su očito moje riječi drugačije protumačile. Tema je zaključena kako je odlučilo Studentsko vijeće FFZG-a te ne želim kršiti njihovu odluku”, napisao nam je putem maila.

FOTO: STUDENTSKI.HR ILUSTRACIJA