LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Novi algoritam

Veliki uspjeh: FOI-jeva istraživačka skupina osmislila algoritam za lociranje pilota uljeznih dronova!

Istraživački tim projekta „ORKAN – Okvir za kontrolu i nadzor bespilotnih letjelica“ proslavio se svojim uspješnim istraživanjem.

Istraživački tim projekta „ORKAN – Okvir za kontrolu i nadzor bespilotnih letjelica“ proslavio se svojim uspješnim istraživanjem.

Istraživački tim projekta „ORKAN – Okvir za kontrolu i nadzor bespilotnih letjelica“, sastavljen od 13 istraživača iz Hrvatske od kojih je većina s Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu (SUZG FOI) te jednog inozemnog istraživača s Islanda, postao je prvi tim u Hrvatskoj kojem je uspjelo pronaći algoritamsko rješenje kako s jednog mjesta upravljati većim brojem dronova, koji pritom imaju i svoju misiju - u ovom slučaju locirati pilota potencijalnog uljeza drona.
 


VEZANO: Osmisli novi vizualni identitet Studentskog zbora UNIZG-a i uzmi nagradu od 2.500 eura!


 

Važnost ostvarenog projekta

 

Prof. dr. sc. Neven Vrček, voditelj uspješnog istraživačkog tima, smatra da projekt ima predznak šire komercijalne primjene te da je njegov tim tijekom tri godine istraživanja prošao mnoge izazove.
 

Proizvođači dronova nisu skloni otvarati svoja programska sučelja (API), čime je gotovo nemoguće bez naše aplikacije upravljati većim brojem dronova s jednog uređaja i pritom prikupljati relevantne podatke iz okoline, govori Vrček.


FOTO: FOI

 

Višestruka namjena algoritma


Također ističe važnost ovog algoritma koji se može koristiti za mjerenje buke i mjerenje zagađenja okoliša u urbanim sredinama, ali i za mjerenje radio signala i svih oblika nepoželjnih radio emisija koje se mogu pojaviti na nekom teritoriju.
 

Platfroma za buduća znanstvena istraživanja


Novo aplikacijsko rješenje za upravljanje konstelacijom dronova i tehnologija za lociranje pilota uljeznog drona glavni je rezultat projekta ORKAN kojeg je u iznosu od 71.000,00 eura financirala Hrvatska zaklada za znanost, predstavljeno je kao platforma za buduća znanstvena istraživanja

FOTO: FOTO: FOI PR, ILUSTRACIJA