LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sveučilište u Splitu

FESB RACING Studenti su podigli ljestvicu na novu razinu

FESB Racing je briljirao već prvog dana dinamičkih testova, osvajajući prvo mjesto na ubrzanju u kategoriji motora s unutarnjim izgaranjem.

FESB Racing je briljirao već prvog dana dinamičkih testova, osvajajući prvo mjesto na ubrzanju u kategoriji motora s unutarnjim izgaranjem.

Tim Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu, FESB Racing, sudjelovao je od 10. do 15. listopada na međunarodnom natjecanju MotoStudent održanom na poznatoj MOTOGP stazi u Aragonu u Španjolskoj. Ovo natjecanje okuplja studente inženjerstva koji su osmislili, izradili i testirali vlastite motocikle, a cijeli proces je trajao čak tri semestra.

 

Tijekom pet dana na stazi, tim je svoj rad podvrgao zahtjevnim testovima koji ocjenjuju performanse, sigurnost, pouzdanost, inovativnost i troškovnu učinkovitost vozila. Natjecanje se sastoji od statičkog i dinamičkog dijela, a svaki segment projekta ocjenjuje se pažljivo, počevši od konceptualnog dizajna, tehničke dokumentacije, sve do izrade i testiranja.
 


VEZANO: Studentska udruga FESB Racing ostvarila izniman uspjeh na FSAE Italy


 

Natjecanje obuhvaća ove kategorije


Kulminacija cijelog procesa je velika utrka u Španjolskoj, gdje se timovi natječu u sedam kategorija koje obuhvaćaju sve aspekte motocikla, uključujući duljinu puta kočenja, ubrzanje, poligon, najveću brzinu, pouzdanost, najbrži krug i poziciju u glavnoj utrci. Pravila su preuzeta iz Moto3 pravilnika, osiguravajući da se natjecanje odvija na visokom tehničkom nivou.
 

FESB Racing je briljirao već prvog dana dinamičkih testova, osvajajući prvo mjesto na ubrzanju u kategoriji motora s unutarnjim izgaranjem. Njihov motocikl, FRM4, je impresionirao s težinom od samo 95 kg i teoretskom maksimalnom brzinom od 214 km/h, dok je na stazi dosegnuo 191 km/h.
 


VEZANO: Studenti FESB-a održali predstavljanje rješenja za sustave kojima se prati prisutnost na nastavi


 

Najveći uspjeh do sada


Nažalost, treći dan dinamičkih disciplina donio je izazove, jer je vozač zbog pogrešne procjene doživio pad i nije se uspio kvalificirati za glavnu utrku. Unatoč tome, tim se može ponositi postignutim 14. mjestom, što predstavlja najveći uspjeh do sada. Važno je napomenuti da nitko nije ozbiljno ozlijeđen, što pokazuje visoku razinu sigurnosti tima.

 

Ovaj izvanredan rezultat pokazuje da studenti Sveučilišta u Splitu mogu parirati najvećim svjetskim sveučilištima u ovoj disciplini. Tim se trenutno fokusira na razvoj novih koncepata koji će nadmašiti njihova prethodna postignuća i omogućiti priliku za razvoj i usavršavanje vještina svim budućim članovima tima.

FOTO: NINA ŽUVELA, PR/ FESB RACING