LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
QS World University Rankings

Sveučilište u Zagrebu ostvarilo najbolji rezultat do sada na prestižnoj rang-listi sveučilišta, najbolji u području zapošljivosti studenata

Na ljestvici se posebno ističe 158. mjesto u indikatoru ishoda zapošljavanja, budući da je ovo novi indikator koji je uveden u ovom ciklusu rangiranja. On procjenjuje sposobnost institucije da osigura visoku stopu zapošljavanja za svoje diplomante, istovremeno razvijajući buduće lidere u svojim područjima.

Na ljestvici se posebno ističe 158. mjesto u indikatoru ishoda zapošljavanja, budući da je ovo novi indikator koji je uveden u ovom ciklusu rangiranja. On procjenjuje sposobnost institucije da osigura visoku stopu zapošljavanja za svoje diplomante, istovremeno razvijajući buduće lidere u svojim područjima.

Sveučilište u Zagrebu postiglo je svoj najbolji rezultat na najnovijoj rang-listi QS World University Rankings za 2024. godinu, jednom od najpoznatijih svjetskih rangiranja sveučilišta. Na ovoj prestižnoj listi, na kojoj su rangirane 1499 institucije, Sveučilište u Zagrebu se smjestilo na poziciji od 751. do 760. mjesta, što predstavlja značajan uspjeh za ovu visokoškolsku ustanovu.

Sveučilište u Zagrebu je jedino hrvatsko sveučilište koje se kontinuirano pojavljuje na QS rang-listi od 2012. godine. Ovaj put je evaluirano ukupno 2963 visokoškolske institucije iz 104 države diljem svijeta, a samo njih 1499 je dobilo rang. Tradicionalno, najbolje rangirana sveučilišta su američka i britanska, a vodeća mjesta zauzimaju MIT, Cambridge, Oxford, Harvard i Stanford.

Rangiranje sveučilišta određuje se na temelju različitih kriterija. Polovica ukupne ocjene temelji se na istraživanju i inovacijama, pri čemu 30% čini akademska reputacija, a 20% prosječan broj citata po zaposleniku. Zapošljivost i ishodi čine idućih 20% ocjene (15% reputacija među poslodavcima i 5% ishodi zapošljavanja), dok broj akademskog osoblja u odnosu na broj studenata čini 10%. Globalni angažman doprinosi s 15% ocjene (5% broj inozemnog akademskog osoblja, 5% međunarodna istraživačka mreža i 5% broj međunarodnih studenata), dok održivost čini 5% ocjene.

Uspoređujući se s drugim sveučilištima po navedenim kriterijima, Sveučilište u Zagrebu postiglo je najbolje rezultate u indikatorima ishoda zapošljavanja (158. mjesto), međunarodne istraživačke mreže (176. mjesto), akademske reputacije (539. mjesto) i održivosti (549. mjesto).

Posebno se ističe 158. mjesto u indikatoru ishoda zapošljavanja, budući da je ovo novi indikator koji je uveden u ovom ciklusu rangiranja. On procjenjuje sposobnost institucije da osigura visoku stopu zapošljavanja za svoje diplomante, istovremeno razvijajući buduće lidere u svojim područjima.

Još jedan važan indikator u kojem je Sveučilište u Zagrebu postiglo izvanredan rezultat je međunarodna istraživačka mreža (IRN indeks). Taj indikator odražava sposobnost institucija da raznolikošću svoje međunarodne istraživačke mreže uspostavljaju održiva istraživačka partnerstva s drugim visokoškolskim ustanovama.

Održivost je treći indikator koji se pojavljuje po prvi put, a Sveučilište u Zagrebu postiglo je dobar rang u tom području. Taj indikator ocjenjuje kako sveučilišta odgovaraju na najveće globalne izazove u područjima okoliša, društva i upravljanja. Osnovni ciljevi održivog razvoja, utvrđeni rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih naroda 2015. godine, leže u temelju ovog indikatora.

Trenutna pozicija Sveučilišta u Zagrebu na rang-listi QS World University Rankings za 2024. godinu potvrđuje njegovu međunarodnu prepoznatljivost i vodeću ulogu u Republici Hrvatskoj.
FOTO: UNSPLASH