LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Nacionalna i sveučilišna knjižnica

Sveučilište u Zagrebu partner u osnivanju Centra za održivi turizam

Sveučilište u Zagrebu, kao partner u projektu, ima ključnu ulogu u povezivanju interdisciplinarnih i multidisciplinarnih istraživanja neophodnih za razvoj održivoga turizma.

Sveučilište u Zagrebu, kao partner u projektu, ima ključnu ulogu u povezivanju interdisciplinarnih i multidisciplinarnih istraživanja neophodnih za razvoj održivoga turizma.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu u petak, 12. travnja 2024. godine, potpisan je Memorandum o razumijevanju između Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske i Svjetske turističke organizacije (UN Tourism) o međusobnoj suradnji i osnivanju Centra za održivi turizam u Hrvatskoj. Osnivanje Centra je inicijativa Svjetske turističke organizacije, nastala iz prepoznavanja Republike Hrvatske kao predvodnice u kreiranju održivih politika turizma na globalnoj razini. 

Potpisivanju Memoranduma prisustvovali su i predstavnici hrvatskoga turističkoga sektora, koji su izrazili podršku reformi upravljanja razvojem turizma. Prema pravilima Svjetske turističke organizacije Centar će se osnovati kao samostalna javna ustanova koja će, u suradnji s akademskom zajednicom, voditi brojne inicijative i projekte usmjerene na istraživanje i razvoj održivih politika u turizmu, a Sveučilište u Zagrebu biti će partner u tom projektu.

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac istaknula je kako je osnivanje Centra fantastična prilika za jačanje prepoznatljivosti Hrvatske u održivom turizmu te za unaprjeđenje globalne suradnje u područjima koja utječu na razvoj turizma. Glavni tajnik Svjetske turističke organizacije Zurab Pololikashvili pozdravio je suradnju ističući kako Hrvatska prednjači kao primjer u razvoju održivoga turizma, što je bio ključan faktor u odluci o lokaciji Centra.
 

"Novi istraživački centar u Zagrebu pridonijet će kreiranju politika utemeljenih na podacima, osiguravajući odgovoran i uključiv razvoj turizma za dobrobit zajednica posvuda.” – rekao je Pololikashvili.


Sveučilište u Zagrebu, kao partner u projektu, ima ključnu ulogu u povezivanju interdisciplinarnih i multidisciplinarnih istraživanja neophodnih za razvoj održivoga turizma. Rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Stjepan Lakušić izrazio je zadovoljstvo što sveučilište ima priliku sudjelovati u kreiranju i promociji održivih turističkih praksi.
 

"Ovo partnerstvo će doprinijeti akademskoj izvrsnosti i ugledu našega Sveučilišta, ali i imati širi društveni i ekonomski utjecaj, promičući Hrvatsku kao odredište predano održivosti i inovacijama.” – naglasio je rektor Lakušić.

FOTO: SVEUČILIŠTE U ZAGREBU