LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Growww program

100 dana Growww programa: pripravnici opisali iskustvo rada u INA Grupi

Iza Growwwovaca sada je već tromjesečno pripravničko iskustvo tijekom kojega su imali priliku razvijati se u struci te unaprijediti vještine potrebne za svakodnevno komuniciranje u poslovnom svijetu.

Iza Growwwovaca sada je već tromjesečno pripravničko iskustvo tijekom kojega su imali priliku razvijati se u struci te unaprijediti vještine potrebne za svakodnevno komuniciranje u poslovnom svijetu.

Danas je točno 100 dana otkako je 10 diplomanata započelo svoju karijeru u INA Grupi u sklopu Growww programa koji se, osim u Hrvatskoj, provodi još i u Mađarskoj, Slovačkoj, Češkoj, Austriji, Poljskoj, Rumunjskoj i Sloveniji. Growww je jednogodišnji pripravnički program koji INA provodi već 11. godinu zaredom, a namijenjen je ambicioznim mladim ljudima željnima znanja, koji su ustrajni u onome što rade i spremni na nove izazove.

Kako bi pripravnicima zaželjeli dobrodošlicu te ih upoznali s MOL Grupom, na samom je početku već tradicionalno održan Growww Onboarding koji je, zbog aktualne epidemiološke situacije, po prvi put održan virtualno, a pratilo ga je više od 250 sudionika. Također, Inini su pripravnici imali priliku popiti online jutarnju kavu s predsjednikom Uprave Sándorom Fasimonom. Kako su se mlađi kolege snašli u radnom okruženju i kakvi su njihovi prvi dojmovi, samo su neka pitanja koja su zanimala predsjednika Uprave, a Growwwovci su iskoristili priliku i pitali g. Fasimona sve što ih zanima u vezi s kompanijom.

Growwwovcima mogu postati studenti naftnog rudarstva, geologije, kemijskog inženjerstva, elektrotehnike, strojarstva, ekonomije i informatike, ali i ostalih fakulteta u skladu s aktualnim poslovnim potrebama, ako nemaju radnog staža u struci ili ga imaju do maksimalno godinu dana. Budući da su trenutni polaznici programa do sada stekli poprilično iskustvo, zamolili smo ih da nam na temelju vlastitog iskustva dočaraju kako je to biti Growwwovac. Svoje su iskustvo podijelili Andrej Šapić, inženjer elektrotehnike, Tomislav Jozinović, inženjer strojarstva, i Katarina Oršulić, inženjerka kemije. Za početak, prisjetili su se svojega prvog radnog dana. Andreju je prvi radni dan bio uzbudljiv i pun neizvjesnosti, susreo se s novim poslom, novim kolegama, imao je puno nepoznanica. Tomislavu je prvi dan bio izazovan, imao je barem sto pitanja o svemu. Slično iskustvo dijeli i Katarina:

– Prvi radni dan bila sam uzbuđena, ali i nervozna jer nisam znala kako će sve proći. Dan je počeo druženjem s nadređenima i ostalim kolegama, svi su bili jako prijateljski raspoloženi te su mi odmah dali do znanja da mogu biti svoja, zbog čega sam se i ja osjećala poprilično opušteno.



Našim je sugovornicima od samoga početka programa osigurana podrška mentora i buddyja. Od prvog radnog dana Andreju su oni bili od velike pomoći zbog toga što su se pobrinuli da se osjeća ugodno, ali i da se uhoda u posao. Posebno je zahvalan zbog savjeta da bude znatiželjan, da postavlja pitanja i da hrabro prihvaća nove izazove. Katarini su oni također bili od velike pomoći od samog početka sa stručnim savjetima kako bi se što bolje snašla na radnom mjestu. Svojim prijateljskim savjetima omogućili su joj da što bolje upozna pravila tvrtke, poticali su je na druženje s ostalim kolegama/icama, a posebno je zahvalna zbog savjeta da jednostavno bude svoja i da svoj posao radi s užitkom.

– Mentorica i buddy bili su mi veoma važni kada sam tek došao na radno mjesto, i još uvijek jesu. Odlična je opcija imati nekoga tko te vodi kroz cijeli put ulaska u poslovni život koji je za mene bio nešto sasvim novo. Bilo mi je veoma važno da se osjećam korisnim i da što brže počnem učiti kako raditi svoj posao, te je tako i bilo. Sada, nakon samo nešto više od tri mjeseca, već neke stvari radim samostalno, ali ako zapnem na bilo čemu, tu su mi buddy i mentorica da me poguraju, s nama je podijelio Tomislav.

Nije slučajnost da su polaznici programa složni oko toga da su im mentori i buddyji od velike pomoći jer su i za mentore organizirani treninzi i edukacije kako bi usavršili potrebne mentorske vještine i kompetencije i kako bi s pripravnicima uspostavili kvalitetnu suradnju.

Utjecaj Programa poslovne edukacije na posao 

INA Grupa cijeni, potiče i brine o raznolikosti unutar kompanije, fleksibilna je po pitanju radnog vremena, motivira pripravnike stimulativnim primanjima, osigurava im pametni telefon, prijenosno računalo i drugu opremu potrebnu za rad, ali i brojne druge pogodnosti. Troje polaznika otkrilo nam je što za njih znači sudjelovanje u Programu poslovne edukacije.
– Program poslovne edukacija odličan je način da se upozna ustroj i način poslovanja velike kompanije, kao što je INA Grupa. Također je zgodno dobiti smjernice tj. imati neku šablonu poslovne komunikacije. Iz radionica se može vidjeti koje kvalitete se cijene te kakvoj korporativnoj atmosferi i međuljudskim odnosima se teži unutar INA Grupe. – rekao je Andrej.

– Program mi pomaže ne samo u poslu nego i u privatnom životu jer učiš komunicirati s ljudima i učiš stvari o samome sebi. Naravno, svi mi znamo koristiti Word i ostale Office usluge, ali naučio sam i neke nove trikove koje do sada nisam znao, poput automatskog odgovora na mail, potpisa, kalendara itd. Jedna od najvažnijih stvari koje se tu mogu naučiti je profesionalna komunikacija, kako pravilno komunicirati s ljudima, jer to je stvar koju te nitko na fakultetu ne može naučiti. – poručio je Tomislav.

– Program mi je do sada najviše pomogao u pravilnoj poslovnoj komunikaciji – navela je Katarina, koje je još dodala da joj je program olakšao i stjecanje različitih vještina koje svakodnevno koristi na radnome mjestu.
Pripravnici su s nama podijelili i svoje najbolje i najizazovnije trenutke. Andreju je zapravo cijeli proces učenja posla, rafinerijskih procesa i upoznavanje postrojenja izazov, ali sve je lakše uz upoznavanje dobrih ljudi, što izdvaja kao najbolje trenutke. Tomislavu je najbolji trenutak bio kada je samostalno isplanirao i na kraju riješio svoj  prvi radni nalog i prvi ozbiljniji zadatak.
– Najizazovniji zadatak je za mene bio prvi put komunicirati s klijentom ili dobavljačima, jer moraš biti detaljno upućen u to što želiš komunicirati s njima i znati odgovoriti na sva pitanja koja ti postave. Ali nakon dva ili tri razgovora to ti postane najjednostavnija stvar za raditi. Što se tiče ostalih zadataka, uz pomoć kolega nije problem riješiti i kada zapneš na nečemu težem. – zaključio je Tomislav.
Katarinin je najbolji trenutak bio kada je trebala odraditi prvi zadatak vezan uz razvoj proizvoda, što je zapravo njezino radno mjesto. Bila je uzbuđena kada su joj nadređeni htjeli prepustiti tako važan zadatak, bez sumnje da će ga obaviti, ali upravo je zbog toga bila i nervozna jer ga je htjela obaviti što bolje.

100 dana Growww programa

Iza Growwwovaca sada je već 100 dana pripravništva i razvijanja vještina tijekom kojih su se uspjeli udomaćiti, postići osjećaj pripadnosti i prepustiti se odrađivanju svojeg posla bez većih prepreka.
– Sad je već stvoren komoditet i bolji je osjećaj kada znaš kako otprilike stvari funkcioniraju.

– Sada shvaćam da ništa to nije strašno i da smo svi mi ljudi, svakako mislim da je dolazak u Growww program za mene odličan izbor.

– Nakon 100 dana o svim kolegama imam još bolje mišljenje. Iznimno cijenim što su me dočekali prijateljski, ali i što su nastavili biti kolegijalni i dali mi do znanja da im se mogu obratiti za bilo što. Upravo zbog takvog okruženja svaki dan idem vesela na posao.
Osim činjenice da oko 90% kandidata ostaje raditi u Ini po završetku pripravništva, motivirajući je i savjet pripravnika Tomislava koji se obratio svima koji će jednog dana postati Growwwovci.
– Najbolji savjet koji mogu prenijeti budućim pripravnicima je da upijaju znanje i da stalno postavljaju pitanja  jer su tu svi susretljivi i voljni ti pomoći u svakoj situaciji. – zaključio je Tomislav.
FOTO: INA