LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Izvorna kuhinja

Tradicionalna gastronomija Hrvatske: Od dalmatinskog soparnika pa do slavonskog čobanca

Zbog velike geografske raznolikosti, na području Hrvatske postoji nekoliko tipova kuhinja. Svaka regija za sebe donosi neka tradicionalna i autohtona jela s kojima se definitivno vrijedi pobliže upoznati.

Zbog velike geografske raznolikosti, na području Hrvatske postoji nekoliko tipova kuhinja. Svaka regija za sebe donosi neka tradicionalna i autohtona jela s kojima se definitivno vrijedi pobliže upoznati.

Rijetko koja se država na svijetu može pohvaliti geografskim raznolikostima kao što ima Hrvatska. Na relativno maloj površini, smjestile su se zlatne ravnice Slavonije, zagorski bregi, planinska područja Like i Gorskog kotara i naravno neizostavno primorje, razvedena obala te prekrasno Jadransko more. 

S obzirom na velike zavičajne razlike i obilježja, Hrvatska se može pohvaliti i izuzetno raznolikom gastronomskom ponudom. Na istoku Hrvatske prevladava kontinentalna prehrana s naglaskom na mesna jela i mesne prerađevine. Kako se približavamo Istri, Kvarneru i Dalmaciji, tako sve veći utjecaj ima mediteranski tip prehrane. Gastronomija i autohtona prehrana spadaju u jedan vid opće kulture te bi svatko trebao biti upoznat s ponekim izvornim jelima koja krase objedne stolove diljem Lijepe Naše. 

Iako nije uobičajeno, krenut ćemo odmah od jednog tradicionalnog deserta koji se poslužuju uglavnom na jugu Hrvatske. Riječ je o poznatoj dubrovačkoj rožati, slastici koja nije pretjerano zahtjevna za pripremu. Baza rožate su jednostavni sastojci - jaja, mlijeko i šećer, a u izvornom receptu neizostavan je liker od ruže, po kojem rožata uostalom i dobila ime.

Nakon slatkog početka, krećemo na nešto konkretnija dalmatinska jela. Uz naravno pregršt ribljih varijanti, kao što su popularne gradele, u Dalmaciji se ističe soparnik. Prije svega, radi se o radničkom tradicionalnom jelu koje se peče na otvorenom ognjištu, tzv. kominu. Iako naizgled jednostavan, priprema soparnik zahtjeva puno znanja i iskustva. Soparnik je sastavljen od dvije tanke kore tijesta, između kojih dolazi sloj blitve i luka. 

U Dalmaciji se još ističe jelo poznato pod nazivom pašticada. U osnovi, pašticada se priprema od telećeg mesa, a postoji više načina pripreme i mora se naglasiti kako sam proces kuhanja zahtjeva vrijeme i kulinarsko umijeće. Pašticada se obvezno poslužuje uz široke rezance ili njoke.

U središnjoj Hrvatskoj i Hrvatskom Zagorju također vas očekuje bogata gastronomska ponuda. Tradicionalni specijalitet Hrvatskog zagorja definitivno su zagorski štrukli. Ovo autohtono jelo zbog svoje je izvornosti upisano i u Registar nematerijalne kulturne baštine Republike Hrvatske. Postoji nekoliko varijanti štrukli te one mogu biti kuhane ili pečene, a poslužuju se u slanoj ili slatkoj varijanti. Pojednostavljeno rečeno, štrukle se sastoje od specifičnog tijesta koje se nadjeva kravljim sirom. Što se tiče Zagreba, glavni grad Hrvatske ima svoj tradicionalni odrezak. Naravno, riječ je o zagrebačkom odresku kojeg možete naručiti u gotovo svim mesnim restoranima u Hrvatskoj. Zagrebački je nastao po uzoru na popularnu Bečku šniclu, no postoji  velika razlika u odnosu na austrijsku verziju. Naime, zagrebački odrezak se nadjeva šunkom i sirom, a tek onda kreće proces pohanja.

Na samom istoku, Slavonija i Baranja predstavljaju, možemo slobodno reći, neistraženi biser hrvatske gastronomije. Ako volite konkretna i nešto teža jela, Slavonija je idealna destinacija za vaše nepce. Uz neizostavan kulen, bio bi grijeh ne spomenuti slavonski čobanac, jušno mesno jelo koje se tradicionalni priprema u kotliću. Osnova za čobanac jest kvalitetno meso, i to više vrsta, poput junetine, svinjetine i mesa divljači. Kao i za sva autohtona jela, i za pripremu kvalitetnog čobanac potrebno je znanje i iskustvo. 
​​​​​​
 

FOTO: UNSPLASH