LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Upoznavanje s novom valutom

Mažuranić, Radić i ekipa odlaze u povijest: doznajte što se nalazi na licima euronovčanica

Novčanice eura, za razliku od kunskih novčanica, na sebi nemaju istaknute likove, već su obilježene stiliziranim arhitektonskim ilustracijama.

Novčanice eura, za razliku od kunskih novčanica, na sebi nemaju istaknute likove, već su obilježene stiliziranim arhitektonskim ilustracijama.

Nekada se znalo - Dobrila se trošio na velikom odmoru u srednjoj školi, Jelačić je služio za izlazak na kavu, s Gundulićem se nekada (više ne može) moglo štošta kupiti, Mažuranića se znalo "uhvatiti" pri posjetu rodbine, a Radić je bio tu u specijalnim prilikama, povodom rođendana ili kao nagrada za uspjeh u školi. 

No, kunska valuta polagano odlazi u povijest, a današnji klinci, kao i stariji, baratat će s eurom, valutom koja je 1. siječnja postala službeno sredstvo plaćanja u Republici Hrvatskoj.

Proširite svoje znanje o građevinarstvu i arhitekturi, uz šalicu kaveŠto se tiče eurokovanica, svaka država članica eurozone ima pravo na svoju verziju, pa tako hrvatska inačice kovanica nose simbole poput geografske karte, Nikole Tesle, glagoljice i kune.

Novo u prodaji: torbe koje su dizajnirali studenti Tekstilno-tehnološkog fakulteta


S euronovčanicama nešto je drugačije, odnosno one su standardizirane i dizajn je strogo propisan od strane Europske središnje banke. Novčanice eura, za razliku od kunskih novčanica, na sebi nemaju istaknute likove, već su obilježene stiliziranim arhitektonskim ilustracijama. Konkretno, prikazani su arhitektonski stilovi iz različitih razdoblja europske povijesti, ali bez stvarnih spomenika i mostova. Na licu novčanica nalaze se prozori i/ili prolazi, a na naličju su prikazani različiti tipovi mostova. 

Stilovi su sljedeći:

  • 5 €: klasika
  • 10 €: romanika
  • 20 €: gotika
  • 50 €: renesansa
  • 100 €: barok i rokoko
  • 200 €: željezna i staklena arhitektura iz 19. stoljeća
IZVOR: ECB
FOTO: UNSPLASH