LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Radio 101 (za) sada samo na streamu

Radio čiji su počeci bili u studentskom domu na Savi više ne emitira zbog isteka koncesije

Nakon više od 30 godina Stojedinica službeno je prestala emitirati na frekvenciji 101 i preselila se isključivo na stream te će tako ostati do daljnjeg.

Nakon više od 30 godina Stojedinica službeno je prestala emitirati na frekvenciji 101 i preselila se isključivo na stream te će tako ostati do daljnjeg.

Radio 101 ovih je dana zauzeo popriličan dio medijskog prostora zbog toga što je izgubio važeću koncesiju, a novu nije dobio pravovremeno. Vijest da je ovaj radio privremeno prestao emitirati na frekvenciji 101 mnoge je rastužila, no iz redakcije obavještavaju da se ubrzo vraćaju te da ih do tada možete slušati na streamu.

Ovaj je radio sa svojim radom započeo davne 1984. godine i to ni više ni manje nego u Studentskom domu Stjepan Radić pod nazivom Omladinski radio. Pod tim je imenom, kako stoji na stranici Radija 101, djelovao još neko vrijeme, a zatim je postao Radio 101 jer je emitirao na toj frekvenciji te se 1987, neposredno prije Univerzijade, preselio u Gajevu 10, u centru Zagreba, gdje je djeluje i sada.

Stojedinica inače je bila i mjesto radnje nekih revolucionarnih događaja toga doba, od kojih se svakako ističe emisija Frigidna utičnica, u kojoj je gostovao i Toni Marošević, inače prvi javno deklarirani homoseksualac u Hrvatskoj.

Ovo zapravo nije prvi puta da se radio nalazi u problemu jer je prestankom rata, točnije 1996. godine, skoro ostao bez koncesije. Da se to ne dogodi, tada su se izborili njegovi urednici, posebice Zrinka Vrabec, Silvije Vrbanac te Magdalena i Silvija Šeparović, ali i slušatelji i građani iz Zagreba i Hrvatske. Tim se povodom čak na Trgu bana Josipa Jelačića okupilo oko 100 tisuća ljudi.

I ovoga su puta uslijedile reakcije i poruke i pozivi podrške redakciji, no virtualnim putem, ali ove je godine ipak izostao uspjeh postignut 1996. Naime, 1. lipnja u ponoć Radio 101 službeno je prestao emitirati na spomenutoj frekvenciji jer mu je koncesija odbijena, navodno zbog nepotpune dokumentacije, i privremeno se preselio samo na stranicu radio101.hr
FOTO: UNSPLASH