LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Predanost i trud sportaša, ali i organizatora

Kako je Sveučilište u Zagrebu zauzelo titulu najuspješnijeg sveučilišta na EUSA Combat-u 2023.?

Kako su protekle pripreme za natjecanje, koji su izazovi bili prisutni te kakvi su planovi za budućnost, saznali smo od M. Vukšića, glavnog tajnika UNISPORT-a.

Kako su protekle pripreme za natjecanje, koji su izazovi bili prisutni te kakvi su planovi za budućnost, saznali smo od M. Vukšića, glavnog tajnika UNISPORT-a.

Sveučilište u Zagrebu bilo je domaćin drugog izdanja Europskih sveučilišnih prvenstava u borilačkim sportovima (EUSA Combat), a predstavnici Sveučilišta su u tri natjecateljska dana pokazali prevlast na domaćem terenu. Ostvarili su izniman rezultat te zauzeli prvo mjesto u ukupnom poretku ispred gotovo 400 europskih sveučilišta. Hrvatski predstavnici ukupno su osvojili 28 medalja, od čega su studenti UNIZG-a, najuspješnijeg sveučilišta ovog natjecanja, osvojili 21 odličje, od čega pet zlatnih, sedam srebrnih te devet brončanih medalja. Preostalih sedam odličja su osvojili hrvatski predstavnici sa Sveučilišta u Rijeci, Splitu, Zadru i Osijeku. U ukupnom poretku, Hrvatska je zauzela četvrto mjesto. Jesu li takvi izvrsni rezultati bili očekivani, upitali smo M. Vukšića iz UniSport-a.

Nadali se jesmo jer vjerujemo u naše studente koji su nas razmazili svojim uspjesima na državnoj i međunarodnoj razini. Očekivali smo da će biti uspješni jer je Sveučilište u Zagrebu, zahvaljujući uspjesima na međunarodnim natjecanjima, Europska sveučilišna studentska asocijacija (EUSA) dvaput zaredom proglasila najuspješnijim sportskim i najaktivnijim sveučilištem Europe, ispričao je Vukšić.

Iza izvrsnih rezultata stoji iscrpna priprema za koju se pobrinuo projektni tim, koji je više od godinu dana aktivno radio na projektu, a naknadno su mu se priključile i partnerske organizacije bez kojih bi, kako kaže, bilo nezamislivo provesti ovo prvenstvo. Također, sudjelovalo je čak 80 volontera koji su pristigli iz svih krajeva Hrvatske i pridonijeli radu sportskog i akreditacijskog tima, informacijskog tima i drugih. Poseban doprinos je ostvarilo i nekoliko pojedinaca.

Iako ne volim spominjati pojedince  jer je uspješno organizirano prvenstvo rezultat timskog rada, moram spomenuti profesora Davora Pavlovića, Marka Lepoglavca i Nikolu Vincetića koji su, svaki u svom području, dali veliki doprinos i osigurali izvrsnost projekta u svakom segmentu, istaknuo je.

Unatoč izvrsnom organizacijskom timu, nije sve prošlo glatko, ali na neke stvari poput vremenskih uvjeta, jednostavno se ne može utjecati.

Prilikom dolaska naših gostiju dočekala nas je nezapamćena kiša, a naši su studenti na to reagirali kišom medalja, našalio se i nadodao da kao organizatori nisu mogli utjecati na elementarnu nepogodu koja ih je pogodila prvog dana natjecanja, ali zahvaljujući brzoj reakciji organizacijskog tima i naših volontera, pokrpali smo rupe i nastavili dalje.

Sveučilište se može pohvaliti izuzetnim sportskim uspjehom, ali Vukšić fokus ne stavlja samo na rezultate, već i na zadovoljstvo studenata sportaša koji su sudjelovali.

Najbitnije nam je da su studenti sportaši, njih gotovo 1500, zadovoljni organizacijom, Sveučilištem i ljepotama Zagreba te da će iz lijepe naše ponijeti uspomene koje će ih pratiti čitavog života, rekao je.

Prilika za ostvarivanje još izvrsnih rezultata dolazi već iduće godine na Europskim sveučilišnim igrama Miškolc-Debrecen 2024., na kojima će Sveučilište pokušati obraniti naslov najuspješnijeg sveučilišta u Europi s prošlogodišnjih Europskih sveučilišnih igara Lodz 2022.
 
FOTO: PR