LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
ŽIVOT U DOMU

Ispovijest ilegalca u studentskom domu: „Bila sam spremna riskirati...”

Iako je ilegalan boravak u studentskom domu rizičan, za one studente koji ne upadnu u studentski dom, ne mogu putovati ili si ne mogu priuštiti stan – to u ovakvim slučajevima postaje jedini izbor.

Iako je ilegalan boravak u studentskom domu rizičan, za one studente koji ne upadnu u studentski dom, ne mogu putovati ili si ne mogu priuštiti stan – to u ovakvim slučajevima postaje jedini izbor.

Život u studentskom domu jedina je financijski pristupačna opcija za studente koji žive izvan mjesta studiranja. Uz trenutno stanje na tržištu nekretnina i nikad veće cijene najma stanova, nije čudno da se mnogi odluče na ilegalno stanovanje u studentskim domovima. 
 


VEZANO: Traži se dečko koji ne sluša cajke!



Prodaja mjesta u domovima nije novi biznis, ali je itekako profitabilan za one koji se odluče na njega jer se cijene soba kreću i do 1.000 eura. Takav „posao” dolazi s rizicima, ali kako je činjenica da su novčane kazne rijetke, eventualno student koji se našao u ovim ilegalnim radnjama ostane bez mjesta u domu. No, ta zabrana može trajati do kraja studiranja, što je poprilično velika kazna, posebno ako ste tek na početku akademskog života pa dobro razmislite hoćete li se upuštati u tako nešto.

Hodnik, SD Stjepan Radić, FOTO: Ana Kolinger/ Studentski.hr
 

Život na iglama


Razgovarali smo sa studenticom, koju ćemo nazvati Nika zbog zaštite njezina identiteta. Ona je za vrijeme studiranja boravila u studentskom domu ilegalno. Njezin život ilegalca trajao je samo tri semestra, ali je svo to vrijeme živjela na iglama.
 

Zašto si se odlučila na ilegalan boravak u domu?

 

Za ilegalan život u studentskom domu odlučila sam se nakon što nisam ostvarila pravo na „legalan život u domu. Financijski je najisplativije, ali i željela sam provesti svoje studentske dane među studentima i koristiti sve prednosti koje studentski dom nudi, kao što svaki student treba/zaslužuje.

 

Jesi li se prije useljenja upoznala s potencijalnim kaznama koje te očekuju ako te kontrola uhvati?

 

„Prije useljenja bila sam upoznata s kaznama koje slijede ako me kontrola uhvati, no to se srećom nije desilo. Bila sam spremna riskirati jer je isplativije i čula sam da kontrola dolazi 1-2 puta godišnje.”


Vrata studentske sobe, FOTO: Studentski.hr/Ana Kolinger, ilustracija
 

Ilegalci su pod stalnim strahom od dolaska kontrole

 

Jesi li imala iskustvo s kontrolom?

 

„Imala sam dvaput iskustva s kontrolom, no oba puta sam uspjela izbjeći provjeru iksice. Iako su prijetili da će doći iduće jutro, nikada se nisu vraćali.

 

Što je bilo najizazovnije prilikom tvog ilegalnog boravka?

 

„Prilikom ilegalnog boravka najizazovnija je bila neizvjesnost hoće li me kontrola uhvatiti i što napraviti u slučaju da me uhvate. Također, morala sam paziti (što pričam) u društvu te kome vjerovati i reći da živim u domu, iako ga nisam dobila. Tu je i strah od prijave od strane cimerice, no s obje cimerice nisam imala nikakvih problema i razumjele su situaciju.

 

Zagreb nema dovoljno mjesta za studente



FOTO: Studentski.hr/Privatni arhiv
 

Kako si došla do mjesta u studentskom domu?

 

„Do mjesta u studentskom domu došla sam preko poznanice, čija kolegica je dobila dom u kojem sam ja živjela umjesto nje.

 

Misliš li da studentski gradovi poput Zagreba imaju dovoljno smještajnih kapaciteta za studente koji žive izvan glavnog grada?

 

„Smatram da Zagreb nema dovoljno mjesta za studente, ali i da nije pravedno da student koji je sve završio u roku s dobrim ocjenama nema šanse dobiti studentski dom, dok ga djeca branitelja uredno dobiju... A ima i studenata koji su u lošoj socio-ekonomskoj situaciji, potreban im je studentski smještaj , ali ne upadnu u dom...“

FOTO: STUDENTSKI.HR/ ANA KOLINGER, ILUSTRACIJA