LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
NEDOSTAJE GEN

Zanima te zašto rajčica nema okus? Na Sveučilištu Cornell trude se pronaći odgovor na to pitanje

Otkrića tima Sveučilišta Cornell objavljena su u magazinu Nature Genetics, a oni su za potrebe svojeg istraživanja analizirali genetske podatke 725 rajčica, kultiviranih i divljih, koje su važne zbog genetske različitosti. Te su podatke usporedili domaćim genomom rajčice Heinz 1706, koji se često koristi kao reprezentativni primjer genoma rajčice.

Otkrića tima Sveučilišta Cornell objavljena su u magazinu Nature Genetics, a oni su za potrebe svojeg istraživanja analizirali genetske podatke 725 rajčica, kultiviranih i divljih, koje su važne zbog genetske različitosti. Te su podatke usporedili domaćim genomom rajčice Heinz 1706, koji se često koristi kao reprezentativni primjer genoma rajčice.

Mnogi od nas su nezadovoljni okusom rajčica, pogotovo onih koje nađemo u obližnjim supermarketima, a često njihov okus volimo poistovjetiti i sa žvakanjem papire ili reći da okus uopće nemaju.

U jednom istraživanje ustanovljeno je kako u čak 93 posto modernih račica nedostaje upravo verzija gena koja im daje njihov poseban okus. Pritom nije riječ o genetskoj modifikaciji, već uzrok zapravo leži u uzgajivačima i njihovoj želji da iz račjica izvuku najveću ekonomsku korist. Geni koji pojačavaju okus su se izgubili ili su tijekom procesa razmnožavanja negativno odabrani.

Tijekom kultiviranja i poboljšanja rajčica ljudi će se većinom fokusirati na ono što će im povećati proizvodnju, produkciju, poput veličine samog ploda i dobrog podnošenja skladištenja. Neki geni koji su uključeni u ostale važne kvalitete, osobine ploda, i njihove reakcije na stres, tijekom ovog procesa su izgubljeni, rekao je Zhangjun Fei sa Sveučilišta Cornell, prenosi 24 sata.

Otkrića tima Sveučilišta Cornell objavljena su u magazinu Nature Genetics, a oni su za potrebe svojeg istraživanja analizirali genetske podatke 725 rajčica, kultiviranih i divljih, koje su važne zbog genetske različitosti. Te su podatke usporedili domaćim genomom rajčice Heinz 1706, koji se često koristi kao reprezentativni primjer genoma rajčice.

Tom usporedbom je vidljivo kako Heinzu 1706 nedostaje oko 5000 gena, a da većini rajčica koje se mogu pronaći u supermarketima nedostaje rijedak oblik gena koji im daje okus. Riječ je o genu TomLoxC koji se stapa u masti sa željom da se dobije veća ekonomska korist.

 
FOTO: UNSPLASH