LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Otvoreni četvrtak

Osječki Filozofski fakultet otvara temu potreba oboljelih od Alzheimerove bolesti i članova njihovih obitelji

– Osnovni je zaključak provedenih istraživanja da postojeće zakonske mjere i politike nisu posebno okrenute potrebama osoba oboljelih od Alzheimerove bolesti te da zapravo krše njihova temeljna ljudska prava. – ističu s FFOS-a.

– Osnovni je zaključak provedenih istraživanja da postojeće zakonske mjere i politike nisu posebno okrenute potrebama osoba oboljelih od Alzheimerove bolesti te da zapravo krše njihova temeljna ljudska prava. – ističu s FFOS-a.

U četvrtak, 27. svibnja 2021., s početkom u 18 sati održat će se 8. predavanje u sklopu 9. ciklusa Otvorenog četvrtka, u organizaciji Filozofskog fakulteta u Osijeku. Na temu Informacijske potrebe oboljelih od Alzheimerove bolesti i članova njihovih obitelji govorit će prof. dr. sc. Sanjica Faletar Tanacković, prof. dr. sc. Kornelija Petr Balog i Silvija Dološić.

Sanjica Faletar Tanacković redovita je profesorica na Odsjeku za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta Osijek.

– Njezini znanstveni interesi usmjereni su na problematiku knjižničnih usluga za društveno isključene skupine (npr. pripadnike nacionalnih manjina, osobe oboljele od Alzheimerove bolesti) te njihove informacijske potrebe i ponašanje, na upravljanje knjižničnim zbirkama i knjižničnu arhitekturu te obrazovanje u području informacijskih i komunikacijskih znanosti. Objavila je niz znanstvenih radova, jednu monografiju, uredila nekoliko zbornika te je sudjelovala u nizu domaćih i međunarodnih projekata. Ove je godine dobila Nagradu za izvrsnost u znanosti (za područje društvenih znanosti) Filozofskog fakulteta Osijek. – ističu organizatori.

Kornelija Petr Balog redovita je profesorica u trajnom zvanju na Odsjeku za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta Osijek.

– Njezini znanstveni interesi usmjereni su prema organizaciji informacija, predmetnom označivanju i dohvaćanju informacija, mjerenju uspješnosti poslovanja, informacijskim potrebama društveno isključenih skupina (oboljeli od Alzheimerove bolesti i njihovi skrbnici, građani treće životne dobi). Objavila je niz znanstvenih radova, jednu monografiju te je sudjelovala u nizu domaćih i međunarodnih projekata. Godine 1998. dobila je nagradu Eva Verona koja se dodjeljuje mladim knjižničarima, članovima Hrvatskog knjižničarskog društva, za posebno zalaganje u radu, inovacije i promicanje knjižničarske struke. – napominju s FFOS-a. 

Silvija Dološić prva je sveučilišna specijalistica za ljudska prava u Republici Hrvatskoj i autorica prvog multidisciplinarnog rada o ljudskim pravima oboljelih od Alzheimerove bolesti (2016).

– Osnivačica je i predsjednica udruge Memoria Osijek. Dugogodišnja je predavačica na konferencijama o Alzheimerovoj bolesti (EdukAl) i kongresima palijativne skrbi. Od 2012. do 2015. bila je vanjska suradnica Saborskog odbora za ravnopravnost spolova. Dobitnica je brojnih zahvalnica i priznanja za doprinos ljudskim pravima žena te promicanje palijativne skrbi u Republici Hrvatskoj, kao i priznanja Prijatelj demencije. – dodaju organizatori.

Najavljuju da će se tijekom predavanja predstaviti rezultati dvogodišnjeg interdisciplinarnog projekta koji dijeli naziv s nazivom ovog predavanja, a koji je trajao do 31. prosinca 2020.

– Cilj je projekta bio utvrditi informacijske potrebe osoba oboljelih od Alzheimerove bolesti, članova njihovih obitelji i/ili skrbnika vezane uz financijska, socijalna, mirovinska, nasljedna, zdravstvena i druga prava i pitanja te obrasce njihova ponašanja. Na projektu su se okupili istraživači iz različitih znanstvenih disciplina relevantnih za tu problematiku s informacijskog, pravnog i medicinskog aspekta. Osnovni je zaključak provedenih istraživanja da postojeće zakonske mjere i politike nisu posebno okrenute potrebama osoba oboljelih od Alzheimerove bolesti te da zapravo krše njihova temeljna ljudska prava. Također je utvrđeno da u Osijeku ne postoji odgovarajući sustav podrške (zdravstveni, socijalni, informacijski) za osobe oboljele od Alzheimerove bolesti i članove njihovih obitelji te da većina njihovih potreba ostaje nezadovoljena. – pojašnjavaju.

Predavanje će se održati online, na platformi Zoom. Zainteresirani ga mogu pratiti uz sljedeće podatke: poveznica, meeting ID – 929 3112 2495, passcode –331789. 
FOTO: PIXABAY