LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Lucija Tešija

Vodič kroz žensko zdravlje: 10 menstrualnih mitova

Autorica e-booka Sve o kontracepciji u ovom članku otkriva istinu koja se krije iza 10 menstrualnih mitova.

Autorica e-booka Sve o kontracepciji u ovom članku otkriva istinu koja se krije iza 10 menstrualnih mitova.

Menstrualni mitovi prisutni su čak i u 21. stoljeću, unatoč tome što je znanost uvelike napredovala. Zašto? Stigma koja se veže uz menstruaciju i nedovoljno razgovora o menstrualnom ciklusu u obrazovnim institucijama samo su dio razloga zbog kojih su mitovi o menstruaciji prisutni i danas. 
 

VEZANO: Vodič kroz žensko zdravlje: Sve što morate znati o menstrualnom ciklusu i kako ga koristiti kao metodu kontracepcijeTu problematiku prepoznala je nutricionistica i farmaceutkinja Lucija Tešija, koja uz pomoć svog e-booka Sve o kontracepciji želi ukloniti stigmu koja se veže uz menstrualni ciklus, hormone, sindrom policističnih jajnika, oblike kontracepcije i slično. Tako je nastao i serijal Vodič kroz žensko zdravlje, a u ovom nastavku Lucija razbija deset najčešćih menstrualnih mitova.
 

1. Svaka žena ima PMS


Netočno. Neke žene imaju izražene simptome PMS-a kao što su promjene raspoloženja, pad koncentracije, problemi s nesanicom, bolovi u grudima, nadutost, grčevi i drugo, a neke uopće nemaju. Ti simptomi mogu biti blagi i kratkotrajni, ali mogu biti i jakog intenziteta, dugotrajni te ometati ili ograničavati svakodnevne aktivnosti žene. 

Predmenstrualni disforični poremećaj ili skraćeno PMDD je, najjednostavnije rečeno, teži klinički oblik predmenstrualnog sindroma. Žene s ovim stanjem imaju simptome slične simptomima PMS-a, ali u mnogo izraženijem obliku. Ako sumnjaš da imaš PMDD, posjeti svog ginekologa.
 

2. Menstrualni ciklus traje 28 dana


Ispravno bi bilo da menstrualni ciklus može trajati od 21 do 35 dana. Sve kraće ili dulje od toga smatra se abnormalnim menstrualnim ciklusom te treba posjetiti liječnika i otkriti uzrok. Najčešće se spominje broj od 28 dana jer je to prosječna duljina trajanja menstrualnog ciklusa. 

Na duljinu trajanja menstrualnog ciklusa utječu brojni čimbenici kao što su vrijeme, prehrana, fizička aktivnost, spavanje, promjena rutine, stres, životna dob itd. Duljina menstrualnog ciklusa nije jednaka tijekom cijeloga reproduktivnog života žene. Odnosno, menstruacija je neredovita prve dvije godine menstruiranja, oko četrdesete se godine produljuje, da bi oko pedesete godine u potpunosti izostala (menopauza).

Značajan je i utjecaj prehrane i fizičke aktivnosti na duljinu trajanja menstrualnog ciklusa: mršave žene i sportašice obično imaju dulje cikluse, a žene koje redovito piju alkoholna pića imaju kraće cikluse.
 

3. Bolne su menstruacije normalna pojava


Nije točno. Menstruacija ne može biti ugodna jer je ipak riječ o ljuštenju sloja maternice, ali ne bi trebala biti toliko bolna da te paralizira ostatak dana/danima i da možeš preživjeti isključivo uz tablete protiv bolova. Ako je riječ o bolnim menstruacijama (dismenoreja) – bolni grčevi popraćeni mučninom, povraćanjem, proljevom, glavoboljom, umorom, razdražljivosti, obavezno je za početak uvesti neke promjene u prehrani. 

Potrebno je uvrstiti više raznolikog povrća (kelj, brokula, kupus, prokulica, cikla, grahorice), sjemenki, orašastih plodova i ribe u prehranu. Uz to, možeš potražiti biljne pripravke stolisnika, vrkute, konopljike i kamilice u ljekarni. Jako je važno u kojoj dozi koristiš ove pripravke, tako da se konzultiraj s farmaceutkinjom u ljekarni. Osim toga, možeš uzeti suplemente magnezija, cinka, kalcija i omega-3 masnih kiselina. Ako se odlučiš za konzumiranje bilo kojega od tih dodataka, moraš ih uzimati kontinuirano kroz 3 mjeseca kako bi primijetila nekakav napredak. Te bi promjene trebale donijeti manje bolove, a samim time i manju potrebu za tabletama protiv bolova.

Menstrualni bolovi, FOTO: Canva, Ilustracija
 

4. Aplikacije točno određuju kada je nastupila ovulacija


Nije točno. Aplikacije matematički na temelju prosjeka zadnja tri menstrualna ciklusa predviđaju kada će možda nastupiti ovulacija, međutim one ju ne određuju točno. Ovulaciju točno možemo odrediti samo praćenjem tjelesnih znakova (mjerenjem bazalne temperature, cervikalnog iscjetka, otvorenosti cerviksa, povećanjem seksualnog nagona), pomoću LH trakica i mini ovulacijskog mikroskopa. 
Tako ovulaciju određujemo, ali ne predviđamo. Ako pratimo menstrualni ciklus tri mjeseca tek tada možemo predvidjeti kada bi nam trebala nastupiti ovulacija. Kao što sam već gore spomenula, duljina menstrualnog ciklusa ovisi o brojnim faktorima. Tako i ovulacija. Ako smo bile pod stresom taj mjesec možda će nam ovulacija nastupiti kasnije, a samim time će se i menstrualni ciklus produljiti.
 

5. Praćenje menstrualnog ciklusa znači da pratimo kada je nastupila menstruacija


Nije u potpunosti točno. Praćenje menstrualnog ciklusa podrazumijeva praćenje i menstruacije (koliko je trajala, koliko je bila obilna, ostale karakteristike) i ovulacije (kada je nastupila, koji znakovi su bili prisutni).
 

6. Prirodna metoda kontracepcije pruža zaštitu od spolno prenosivih bolesti


Prirodna metoda kontracepcije podrazumijeva praćenje plodnih dana u menstrualnom ciklusu te ne štiti od spolno prenosivih bolesti. Jedino ako se uz prirodnu metodu kontracepcije koristi muški kondom – to je jedina metoda kontracepcije koja štiti od većine spolno prenosivih bolesti. Za više informacija o praćenju plodnih dana menstrualnog ciklusa pogledaj e-book Sve o kontracepciji.
 

FOTO. Pexels, Ilustracija

7. Djevice ne smiju koristiti tampone


Netočno. Djevice smiju koristiti tampone, ali da bi izbjegle bol i pucanje himena preporučuje se koristiti najmanju veličinu tampona. Tampon može uzrokovati pucanje himena jer je riječ o mekom tkivu, stoga je to potrebno imati na umu.
 

8. Ne postoji nikakva mogućnost da se zatrudni tijekom menstruacije


Netočno. Budući da nam ciklus može varirati, može varirati i ovulacija. Pogotovo kod žena koje imaju neredovite cikluse. Plodni dani počinju 5 dana prije ovulacije te ako tada imamo nezaštićeni spolni odnos, može doći do trudnoće. Tako da postoji mogućnost da zatrudnimo iako nam trenutno traje menstruacija.
 

9. Ne smije se vježbati za vrijeme menstruacije


Za vrijeme menstruacije može se vježbati, samo je potrebno slušati svoje tijelo i ne opterećivati se. Ako ti je drugi dan menstruacije izrazito bolan, krvariš puno, muči te proljev, možda nije najbolja opcija otići na neki fizički zahtjevan trening. Ali ako osjetiš da se trebaš kretati, tada tu aktivnost prilagodi sebi i svojem stanju pa odradi lagano istezanje ili jogu.
   

10. Menstruacija je nečista


Menstruacija je potpuno prirodna pojava. Međutim, jako se dugo u nekim kulturama (a u nekima i dan danas) doživljavala kao nečista. Tako je ženama zabranjen ulaz u hramove (Bali) i kupanje u rijekama za vrijeme menstruiranja, a neke su morale otići živjeti u drugu kućicu ili u šumu kako ne bi uprljale prostor u kojem inače žive (Indija). Međutim, stigma s menstruacije miče se edukacijom u svim dijelovima svijeta. Percepcija se mijenja od 'nečiste' do predivne pojave u životu žene koja označava ženinu plodnost i zdravlje.
FOTO: PEXELS, ILUSTRACIJA, STUDENTSKI.HR VIA CANVA