LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Izazov studentskog života

Kako naći vremena (i volje) za fizičku aktivnost kao student?

Pitanje koje su se mnogi zapitali, a neki možda i pronašli odgovor.

Pitanje koje su se mnogi zapitali, a neki možda i pronašli odgovor.

Ponedjeljak je. Danas imaš dva predavanja i seminar koji moraš poslati do sutra, trebalo bi do menze, u teretanu, a i dogovorio/la si se za neku kavu navečer. Dobro, vježbanje može pričekati.

Pronalaženje vremena za vježbanje na fakultetu može biti izazov čak i za najmarljivije studente. Istovremeno, fizička aktivnost važan je dio održavanja tjelesne kondicije i zdravlja tijekom studiranja. Kako onda pronaći vrijeme i energiju kako biste osigurali redovito vježbanje na fakultetu?
 


VEZANO: Romantiziranje studentskog života i „dark academia”



Mali/veliki korak za vas

 
  1. Prvi i najlakši način da uvrstite malo tjelovježbe u vašu svakodnevicu jest hodanje. Hodajte na fakultet, hodajte s fakulteta, hodajte na kavu, hodajte s kave. Trebat ćete od kuće krenuti ranije nego inače, ali ionako idete tamo. Naravno, nisu sve lokacije na koje idete walking distance, ali možda je bar dio puta.
  2. Za one koji žive daleko zato postoji opcija bicikla. Biciklirajte na fakultet, biciklirajte s fakulteta, na kavu i s kave.
  3. Još jedna minimal effort opcija za one koji nikako nemaju vremena jesu stepenice. Gdje god možete birati – odaberite opciju stepenica.

 

Vrijeme je da se nađe vrijeme za trening

 
  1. Posjetite teretanu između predavanja. Već ste izašli iz sobe, odslušali ste jedno predavanje koje vas je malo uspavalo. Posjetite teretanu, družite se s prijateljima dok trčite na traci i uzmite kavu na putu do sljedećeg predavanja. Još uvijek ćete obaviti svoje uobičajene aktivnosti između predavanja, ali i ubaciti brzi trening.
  2. Vježbajte s prijateljem. Stvarno su veće šanse da ćete otići na trening i kada vam se ne da ako imate nekoga tko će vas motivirati (natjerati) da odete. Sljedeći put ćete vi njega.
  3. Kada se nagomilaju literature koje moraju biti pročitane, ponesite ih sa sobom. Sjednite na bicikl u teretani, stavite slušalice i prođite gradivo dok obavljate i trening.
  4. Upišite se na grupni trening i tretirajte ga kao akademski predmet. Joga, bilo koja vrsta kardiovježbi, HIIT-treninga može vam pomoći da se redovito pojavljujete.
  5. Stvorite sustav nagrađivanja. Razmislite o postavljanju nečega poput zajedničkog Google-kalendara ili čak nečeg što stavljate u svoju sobu, gdje vi i vaš prijatelj pratite svoje treninge. Na kraju mjeseca onaj tko je bio najdosljedniji, najviše vježbao, itd., može biti počašćen nečim zabavnim (npr. večera vani).
  6. Uključite se u sveučilišne sportske igre, što je izvrsna prilika za tjelesnu aktivnost tijekom studiranja. Treninzi su zabavni, omogućuju vam upoznavanje novih ljudi, stjecanje dodatnog znanja o određenom sportu te općenito uživanje u druženju, a pritom ne morate trčati sami.
  7. Ako ni to ne stignete, vježbajte kod kuće. Na internetu postoji hrpa desetominutnih videozapisa za brzi trening. A bolje išta nego ništa.
Pratite te savjete i pokušajte ih se pridržavati kako biste ostvarili što bolji rezultat.
FOTO: FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA