LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Alarmantni podaci

Ove zemlje glavni su krivac zagađenja plastikom u moru i oceanima

Problem zagađenja mora i oceana treba riješiti u korijenu - globalnom suradnjom, recikliranjem te boljim gospodarenjem otpada.

Problem zagađenja mora i oceana treba riješiti u korijenu - globalnom suradnjom, recikliranjem te boljim gospodarenjem otpada.

Kupači nerijetko imaju priliku vidjeti kutiju cigareta, plastičnu vrećicu ili omot od slatkiša kako pluta u moru pored njih. To je samo mali djelić plastike koja se zapravo nalazi u morima i oceanima, a poražavajuća činjenica je da tek nekoliko rijeka transportira gotovo svu svjetsku plastiku u more, piše Ja bolji građanin.


Najveći izvor zagađenja


Čak je 81 posto plastičnog otpada u oceanu porijeklom iz Azije, ali to nije novost s obzirom na to da je ona kontinent na kojem se nalazi 60 posto svjetske populacije. Rijeke iz kojih dolazi najviše plastike nalaze se na tom kontinentu - svih 10 najvećih rijeka zagađivača.

Osim Azije, pokazalo se da Afrika  snosi odgovornost za 8 posto, Južna Amerika za 5,5 posto i Sjeverna Amerika za 4,5 posto. Otkriveno je da najmanje plastičnog otpada dolazi iz Europe i Oceanija koje su zajedno odgovorne za manje od 1 posto zagađenja oceana i mora.

 


Sprječavanje ulaska plastike u ocean pomoću tzv. balončića


 

Provedena istraživanja

 

Istraživanja su pokazala da čak 80 posto plastike u svjetskim oceanima dolazi preko rijeka i obala. Ostalih 20 posto dolazi iz morskih izvora kao što su ribarske mreže, užad i napušteni brodovi. Prethodne studije pokazale su da je vrlo mali broj rijeka odgovoran za veliku većinu oceanske plastike: 60 % do 90 % plastike dolazi iz samo deset rijeka." - stoji na stranici.


Azija stiže u Zagreb: Istražite azijsku kulturu na radionici „Put ka Zapadu“


Novija istraživanja pokazala su da veliki dio krivice zapravo snose manje rijeke. Ta su istraživanja u obzir uzela faktore kao što su klima, teren, udaljenost od oceana i korištenje zemljišta te su se provela pomoću sofisticiranih modela.
 

Karakteristike


Rijeke na području Azije, Istočne Afrike i Karibima spadaju u najveće emitere plastike na svijetu, a sve one imaju slične karakteristike:

1. Loša praksa gospodarenja otpadom - nepropisno zbrinut plastični otpad

Opušci su drugi najveći zagađivač plastikom u svijetu? Promijeni svoje navike još danas!


2. Blizina velikih gradova 

3. Visoke stope oborina na slivovima rijeka

4. Udaljenost od obale
 

Rješenje problema


Svjetski dan zaštite okoliša: stop onečišćenju plastikom!


Predlaže se učinkovitije i poboljšanije upravljanje otpadom u zemaljama koje su odgovorne za visoku razinu plastike u oceanima i morima te suradnja između zemalja na globalnoj razini. Također, trebalo bi poticati smanjenje upotrebe plastike, poticati recikliranje i podići svijest o tom problemu koji se nerijetko svrstava pod manje važne. 
IZVOR: JA BOLJI GRAĐANIN
FOTO: PIXABAY, ILUSTRACIJA