LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
NA BACAJTE IH U PRIRODU

Opušci su drugi najveći zagađivač plastikom u svijetu? Promijeni svoje navike još danas!

Svake godine 4,5 milijardi opušaka završi svugdje samo ne u smeću, a unatoč tome što izgledaju kao da se lako razgrađuju, sadrže mikroplastiku i kemikalije štetne za okoliš.

Svake godine 4,5 milijardi opušaka završi svugdje samo ne u smeću, a unatoč tome što izgledaju kao da se lako razgrađuju, sadrže mikroplastiku i kemikalije štetne za okoliš.

Važnost recikliranja i odvajanja otpada napokon je postala goruća tema u javnosti. Raste osviještenost o zagađenju i njegovom utjecaju na okoliš, a vjerojatno niste znali da su opušci, prema riječima

„zelene“ edukatorice Marine Matijević, drugi najveći zagađivač plastikom u svijetu.

Ove zemlje glavni su krivac zagađenja plastikom u moru i oceanima


 

Otprilike 4,5 milijardi opušaka svake godine zagađuju pločnike, parkove, mora, rijeke i plaže, nema gdje ih nema, stoji u Marininoj Instagram objavi.

Osim što sadrže mikroplastiku, filteri cigareta sadrže acetat celulozu koja ima slabu biorazgradivost, odnosno ona uvelike ovisi o uvjetima okoline. 

Stope razgradnje acetat celuloze variraju od unutar 1 do 2 mjeseca u anaerobnim uvjetima, 6 do 9 mjeseci u tlu, 12 mjeseci u slatkoj vodi i 36 mjeseci ili više u lošim uvjetima, objasnila je Marina i nadodala da za plastični dio opuška treba i do 10 godina da bi se u cijelosti razgradio, s time da kemikalije koje ispušta mogu ostati u okolišu još dugi niz godina nakon što se on razgradi.

Također, potrebno je pažnju posvetiti i odlaganju kutija od cigareta u otpad. Potrebno je odvojiti plastični omot i staviti ga u plastiku, a papirnatu kutiju u papir.
IZVOR: JA BOLJI GRAĐANIN INSTAGRAM
FOTO: UNSPLASH VIA CANVA