LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
STRUKOVNO OBRAZOVANJE

Gong protiv ukidanja Politike i gospodarstva iz strukovnih škola

Gong i GOOD udružili su se protiv reforme strukovnih škola po kojoj se Politika i gospodarstvo ukida u obaveznoj nastavi.

Gong i GOOD udružili su se protiv reforme strukovnih škola po kojoj se Politika i gospodarstvo ukida u obaveznoj nastavi.

Gong i GOOD inicijativa zajednički su izrazili nezadovoljstvo predloženom reformom strukovnih škola, koja traži izbacivanje predmeta Politika i gospodarstvo iz obvezne nastave. Organizacije smatraju da ova promjena negativno utječe na kvalitetu obrazovanja i pripremu učenika za aktivno sudjelovanje u društvu.

Prema Gongu i GOOD-u predmet Politika i gospodarstvo ključan je za razumijevanje političkih i ekonomskih procesa te za razvoj kritičkog mišljenja. Izbacivanje ovog predmeta iz obvezne nastave umanjuje priliku mladima da steknu potrebna znanja za aktivno i informirano sudjelovanje u demokratskim procesima.

Predviđa se ukidanje predmeta Politika i gospodarstvo u strukovnim školama, mnogi se protive reformi



Organizacije također ističu da reforma može dodatno produbiti nejednakosti u obrazovnom sustav jer prema istraživanju o političkoj pismenosti maturanata i maturantica iz Hrvatske učenici strukovnih škola već sada ostvaruju lošije rezultate pri ispitivanju političkih znanja i vještina nego njihovi vršnjaci gimnazijalci. 

Sve više učenika bira strukovne škole, dok se upisi u gimnazije smanjuju


Gong i GOOD pozivaju Ministarstvo znanosti i obrazovanja da preispita ovu odluku i osigura da predmet Politika i gospodarstvo ostane sastavni dio obveznog kurikuluma u strukovnim školama kako bi se učenicima omogućio ravnopravan pristup kvalitetnom obrazovanju i priprema za aktivno građanstvo. Isto tako pozivaju Ministarstvo da objasne nelogičnosti u odabiru koje će škole imati ovaj predmet kao obvezan, a koje kao izborni modul. 
 
„Smatramo važnim modernizirati strukovne škole i obrazovati mlade tako da svojim znanjem i vještinama budu kompetentni na tržištu rada, ali ne smijemo zaboraviti da su oni građani i građanke koje treba educirati o njihovim političkim pravima“, naveli su u svojoj objavi.
IZVOR: GONG
FOTO: STUDENTSKI.HR, ILUSTRACIJA