LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studenti i financije

Kako pronaći dobar sezonski posao?

Donosimo nekoliko korisnih savjeta, kako bismo vam olakšali pronalazak dobrog sezonskog posla.

Donosimo nekoliko korisnih savjeta, kako bismo vam olakšali pronalazak dobrog sezonskog posla.

Akademska godina se bliži kraju, još malo i gotovi ste s ispitima. Razmišljate o tome da pronađete sezonski posao i podebljate stanje na studentskom bankovnom računu? Donosimo nekoliko korisnih savjeta kako bismo vam olakšali pronalazak dobrog sezonskog posla.


Kad netko spomene sezonski posao, većini će na pamet pasti duge smjene, padanje s nogu od umora i nepostojanje trenutaka za odmor i uživanje. No to ne mora nužno biti tako. Tu je jako važno da poznajete sebe i svoje fizičke i psihičke kapacitete. Birajte onaj posao koji odgovara vašim mogućnostima jer će vam u suprotnom rad biti teška muka.
 

Za one koji vole kontakt s ljudima


Ako ste fizički sposobni stajati na nogama 8 i više sati, a usto volite biti u kontaktu s ljudima – ugostiteljstvo je domena za vas. Rad je naporan, ali ima i puno benefita, od upoznavanja brojnih ljudi i stjecanja kontakata i prijatelja pa do dosta dobrih napojnica.

Nerijetko ekipa konobarenjem, radom u trgovini ili na štandovima uz more zaradi skoro dodatnu plaću (naravno, ako to radite s guštom i osmijehom na licu). I to je super stvar, jer mnogi plaću koja sjedne na studentski račun ni ne diraju, troše samo napojnice.
 

Ima poslova i za introverte, bez brige


Ako niste baš tip osobe koja uživa u susretima i komunikaciji s nepoznatim ljudima, tražite posao koji od vas zahtijeva manje izlaganja – rad u skladištu, hotelu, kuhinji i slično. Na takvim poslovima, u kontaktu ste uglavnom samo s kolegama iz tima.
 

Birajte i lokaciju koja vam je zanimljiva, gdje možda već nekog znate pa da imate s kime provesti slobodno vrijeme. A kad smo kod slobodnog vremena – u startu s poslodavcem dogovorite u kojim i kakvim smjenama ćete raditi, da izbjegnete potencijalne neugodnosti. Ako ulazite u sasvim nepoznat posao i tim, raspitajte se o iskustvima rada kod određenog poslodavca (imate cijeli niz grupa na društvenim mrežama u kojima možete potražiti iskrene osvrte).
 

Imajte cilj


Možda želite skupiti novac na studentski bankovni račun pa da se nađe za neko putovanje iduće godine, možda morate raditi da biste platili školarinu ili barem koju stanarinu, možda želite provesti ljeto u nekom novom gradu – koji god motiv imali, neka vam bude poguranac u trenucima kad vam bude teško. Poteškoća ima u svakom poslu, no ako vi znate za što radite, puno ćete lakše sve izgurati. Sretno u potrazi za poslom!

FOTO: PEXELS, ILUSTRACIJA