LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
ODRŽITE UGODNU TEMPERATURU

Osim klima-uređaja, za hladniji dom tijekom ljetnih mjeseci trebate još nešto

Biljke igraju važnu ulogu u održavanju ugodne temperature u prostorijama, a prema informacijama koje prenosi Večernji list, biljke mogu blokirati dio sunčevih zraka koji inače prodiru kroz prozore.

Biljke igraju važnu ulogu u održavanju ugodne temperature u prostorijama, a prema informacijama koje prenosi Večernji list, biljke mogu blokirati dio sunčevih zraka koji inače prodiru kroz prozore.

Ljeto nam donosi sunčane dane i visoke temperature, a s tim dolazi i potreba za učinkovitim hlađenjem naših domova. No, osim klime postoje prirodni načini da poboljšamo hlađenje prostora i smanjimo potrebu za pretjeranim korištenjem klimatizacijskih sustava. Jedan od tih načina dodavanje je zelenila unutar i oko naših domova.

Biljke igraju važnu ulogu u održavanju ugodne temperature u prostorijama, a prema informacijama koje prenosi Večernji list, biljke mogu blokirati dio sunčevih zraka koji inače prodiru kroz prozore. Na taj način, prostorije u našem domu će biti hladnije tijekom dana.

5 biljaka koje će najduže preživjeti kod studenataStručnjaci također preporučuju sadnju drveća ili grmlja izvan zgrada kako bismo dodatno povećali hladovinu oko klimatizacijskih jedinica. Josh Mitchell, HVAC tehničar i vlasnik tvrtke AirConditionerLab, ističe važnost ove metode. 
Hlad pomaže u održavanju vaše klimatizacijske jedinice hladnijom, smanjujući količinu posla koju treba obaviti da ohladi zrak koji uvlači.  izjavio je Mitchell.
Naravno, kako bismo postigli najbolje rezultate, bitno je voditi brigu o rasporedu sadnje biljaka. Preporučuje se da držite biljke barem dva do tri metra udaljene od klimatizacijske jedinice jer to osigurava neometan protok zraka te omogućuje lak pristup za održavanje uređaja. Također, kada je riječ o klima-uređajima, važno je da redovito čistite filtere kako biste osigurali optimalno funkcioniranje klimatizacijskog sustava.

Dodavanje zelenila u vaš dom ili oko njega donosi i druge prednosti osim poboljšanja hlađenja. Biljke poboljšavaju kvalitetu zraka, apsorbiraju ugljični dioksid te proizvode kisik, čime stvaraju zdraviju okolinu za vas i vašu obitelj.

Na Agronomskom fakultetu u Zagrebu proslavit će se Dan očaranosti biljkama, cilj je približiti ljepotu i važnost biljnog svijetaIsto tako, raznolikost biljaka omogućuje vam da stvorite osobni stil uređenja i osjećaj ugođaja u svom domu, stoga odaberite biljke koje odgovaraju vašem ukusu i interijeru te uživajte u svježini i miru koje donose.

Kako održati biljku na životu: savjeti za početnike


FOTO: UNSPLASH