LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Pazite na nekoliko stvari

Kako održati biljku na životu: savjeti za početnike

Savjeti za uzgoj biljaka za one ljude koji ih vole, ali ne mogu spriječiti da ne uvenu.

Savjeti za uzgoj biljaka za one ljude koji ih vole, ali ne mogu spriječiti da ne uvenu.

Biljke se mogu savršeno uklopiti u svaki prostor, a sa sobom donose dašak svježine i profinjenosti, avanturizma, pa čak i umjetnosti, ovisno o tome kakve biljke volite. No, različite biljke zahtijevaju različite uvjete za život, ali imaju i drugačije potrebe. Prema Insideru, važno je pratiti ovih nekoliko koraka ako želite da vaša biljka dugo ostane zdrava i živahna.

1. Pronađite pravu biljku

Nemojte kupiti biljku samo zato što vam je lijepa, pogotovo ako ste tip osobe koja se neće sjetiti redovito ju zalijevati. Postoji mnogo vrsta biljaka, pa tako i one koje su manje zahtjevne poput kaktusa. Također, ako imate ljubimce, potrebno je provjeriti imaju li oni alergije na neke biljke.

2. Izlaganje svjetlosti

Unaprijed odredite gdje biste postavili biljke jer ne podnose sve biljke jednako sunčevu svjetlost. Na primjer, paprati obožavaju hlad, a zeleni ljiljani više vole izloženost svjetlu.

3. Promjena je loša (za biljke)

Biljke su osjetljive i nije dobro mijenjati njihovu rutinu. Na primjer, nemojte mijenjati izlaganje svjetlosti ili visinu na kojoj se nalaze. Najbolje je da su u jednakom položaju, a ako se selite, pokušajte biti što nježniji prema svojoj biljci i polagano je prilagoditi na novo okruženje.

4. Tegla mora biti prave veličine

Biljke rastu, tako da morate pripaziti na to da vaša biljka ima dovoljno prostora za rast. Vrijeme je za selidbu u veću teglu kada korijenje počne viriti izvan rupica za otjecanje vode.

5. Odrežite odumrlo lišće i granje

Sve što je smeđe ili osušeno na biljci možete ukloniti škarama. Također, redovito prskajte biljke vodom kako biste očistili prašinu s listova

Pratite ovih nekoliko savjeta i vaše biljke će vam biti zahvalne i dugo će krasiti vaš dom.

FOTO: UNSPLASH