LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
botanikom do zdravlja

Sobne biljke mogu smanjiti onečišćenje zraka u kući za čak 20%

Osim što uljepšavaju prostor, biljke su i odlično pomagalo u održavanju zraka čistim.

Osim što uljepšavaju prostor, biljke su i odlično pomagalo u održavanju zraka čistim.

Kućne biljke često se smatraju samo lijepom dekoracijom u kući, ali neki im posvećuju ozbiljnu pažnju i drže ih kao prave ljubimce.

Ipak, prema novom istraživanju Sveučilišta u Birminghamu ustanovljeno je da one mogu i bitno pomoći zdravlju stanara. Naime, mjerenjem koncentracija čestica ozona, dušikovog dioksida, sumpornog dioksida i ugljičnog monoksida ustanovljeno je bitno poboljšanje pri uporabi sobnih biljaka. Ti spojevi karakteristični su za zagađeni zrak urbanih područja s puno ispušnih i tvorničkih plinova.

U istraživanju su se koristile tri popularne sobne biljke: spatifilum, mirisni zmajevac i zamija. Sat vremena ostavljene su u komori s koncentracijom dušikovog dioksida sličnom onoj uz prometnu cestu. Biljke su uspjele ukloniti čak polovicu koncentracije dioksida iz prostorije.

Christian Phrang, voditelj istraživanja, rekao je kako su namjerno izabrali vrlo različite biljke, ali sve su pokazale slične sposobnosti upijanja spojeva. Ipak, navodi kako ta sposobnost bitno ovisi o vanjskim faktori kao što su doba dana i količina vode u tlu, piše Daily Mail.

Prema rezultatima istraživanja, procijenjeno je kako u dobro prozračenom uredu s visokim onečišćenjem zraka biljke mogu ukloniti čak 20% ukupnog zagađenja.
FOTO: UNSPLASH