LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Paretovo pravilo

Jeste li čuli za pravilo 80/20 kojim možete, između ostaloga, postizati bolje rezultate?

Uz pravilo 80/20, poznato i kao Paretovo pravilo, možete napraviti značajne promjene u svojem životu u gotovo svim područjima. Donosimo kako ga možete primijeniti da povećanje produktivnosti u onome što radite.

Uz pravilo 80/20, poznato i kao Paretovo pravilo, možete napraviti značajne promjene u svojem životu u gotovo svim područjima. Donosimo kako ga možete primijeniti da povećanje produktivnosti u onome što radite.

Pravilo 80/20, poznato kao Paretovo pravilo, načelo ili princip temelji se na tome da se 80% postignutog rezultata postiže u 20% ukupnog vremena, ali može se zapravo primijeniti gotovo u bilo čemu – ljubavi, zaradi, pisanju itd.

Ovo se pravilo može primijeniti i onda kada želimo povećati svoju produktivnost te na koncu i ostvarivati veće uspjehe. U ovom bi se slučaju Paretovo pravilo primjenjivalo tako da se 80% odnosi na rezultate našeg rada, a 20% na naš trud.

Da biste uspjeli u ovome, trebali biste imati jasnu viziju ciljeva i svrhe svojega rada, biti svjesni u čemu ste najbolji, a u čemu još postoji prostora za napredak, kako biste radili što je produktivnije moguće. Trebate, također, pratiti kako su prošli zadaci koje ste odrađivali, koji su bili najuspješniji, kako biste odradili još takvih, odnosno kako biste znali što ulazi u onih 20% koji bi vam navodno trebali donijeti 80% rezultata koje priželjkujete.

Iako se ovo pravilo čini kao jednostavan način dolaska do uspjeha u različitim područjima, morate se poprilično namučiti da biste shvatili što točno ulazi u tih spornih 20% i uložiti maksimalno truda i vremena da to odradite što je bolje moguće.

Ako ovo primijenimo na konkretnom primjeru, recimo na učenju za ispite, zamislite scenarij u kojemu većinu vremena potrošite na planiranje kako ćete i što učiti, a na kraju vam preostane premalo vremena da stvarno i učite. Teško da ćete u tom slučaju postići dobre rezultate. Ako, pak, potrošite 20% vremena na donošenje planova, a 80% učenje (pri tome mislimo da stvarno učite, a ne da pravite pauze svakih pet minuta), rezultati vjerojatno neće izostati.
FOTO: PIXABAY