LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Tehnologija

5 stvari koje možete napraviti da spasite mobitel koji je upao u more

Dolaskom sezone odmora dosta telefona završi i u moru. Ako nekim slučajem i vaš odluči „zaroniti”, ne brinite se i poduzmite ove korake.

Dolaskom sezone odmora dosta telefona završi i u moru. Ako nekim slučajem i vaš odluči „zaroniti”, ne brinite se i poduzmite ove korake.

Otišli ste na more i uživate u odmoru, no u trenutku nepažnje telefon vam isklizne iz ruku ili ga u džepu ponesete na plivanje. S obzirom na mogućnost gubitka uređaja, scenarij može biti vrlo skup ili, ako imate sreće, bezazlen. Evo što biste trebali napraviti, piše tportal.hr.

Prvo ga pokušajte pronaći
Osim ako ste u situaciji u kojoj bi odlazak po telefon bio opasan, trebali biste ga pokušati pronaći i što prije izvući iz vode. Ako ga ne vidite, pokušajte ga dosegnuti nogama ili uz pomoć dječje mreže kopati po pijesku dok ga ne nađete. Ako ga ni nakon toga ne možete iskopati, moguće je da ga nećete pronaći.

Kontaktirajte s pružateljem usluge i javite što se dogodilo te zamolite da prebace stari broj na nov uređaj. Uz pomoć alata, poput Appleovog Find my, uređaj možete prijaviti kao ukraden, deaktivirati ga ili maknuti ga iz računa. Ako imate sigurnosnu pohranu na oblaku, nju možete iskoristiti za povrat svih podataka na novi telefon.

Ugasite uređaj i osušite ga
Pronašli ste telefon? Odmah ga ugasite. Pomoću čistog ručnika osušite ga i, ovisno o modelu, izvucite telefon iz maskice. Nakon toga, što ovisi o starosti modela, maknite SIM karticu, memorijske ladice i bateriju.

Ako je vaš smartfon u vodootpornoj maskici ili ima IP certifikat koji jamči zaštitu od vode, samo ga ugasite i isperite slatkom vodom. Obrišite ga ručnikom i pustite da se suši nekoliko sati prije nego što ga pokušate opet koristiti. No ako nije vodootporan, ne stavljajte ga u rižu jer to neće pomoći. Riža neće napraviti ništa, a voda će se osušiti i telefon ostaviti punim kristalizirane soli koja će za to vrijeme korodirati elektroniku. Ako želite opet koristiti taj uređaj, morat ćete se požuriti, rastaviti ga i očistiti prije nego što korozija trajno ošteti unutarnje spojeve.

Ako je moguće, rastavite telefon
Ako ste dovoljno stručni da rastavite uređaj, koristite ispravne alate i napravite to što prije možete. iFixit objavljuje besplatne vodiče koji uključuju detaljne korake o rastavljanju brojnih popularnih smartfona.

Nakon što ste otvorili uređaj, unutrašnjost isperite destiliranom vodom te vrlo pažljivo maknite koroziju uz pomoć mekog kista i ostavite ga u 90-postotnom alkoholu jedan sat, miješajući povremeno kako biste izvukli vodu. Nakon toga izvucite dijelove i ostavite ih da se suše 24 sata. Potom ih ponovno spojite i provjerite radi li uređaj. Ako radi, uspjeli ste. Ako ne, vrijeme je za odlazak u servis ili u dućan po novi uređaj.

Kad je vrijeme za servis?
Rastavljanje uređaja, naravno, traži određeno tehničko znanje i alate za sigurno otvaranje modernih pametnih telefona – bez oštećivanja. Ako vam se cijela procedura čini kompliciranom, što prije ga odnesite u servis. Recite im da vam je uređaj pao u more i oni će znati što im je činiti. Telefon će se u svakom slučaju morati rastaviti i očistiti.

Ako ga ne žele popraviti, odnesite ga u neki drugi servis. Ako pak imate iPhone, javite se službenom dućanu ili servisu.
FOTO: UNSPLASH