LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Trudničko ponašanje

Znanstvena studija otkrila nevjerojatan fenomen u trudnoći

Nakon provođenja istraživanja na miševima, znanstvenici su otkrili što uzrokuju hormonske promjene u kasnoj trudnoći. 

Nakon provođenja istraživanja na miševima, znanstvenici su otkrili što uzrokuju hormonske promjene u kasnoj trudnoći. 

Poznato je da s trudnoćom dolazi do raznih promjena u hormonima koje utječu na ponašanje prije, ali i poslije poroda. Znanstvenici su došli do pomaka u istraživanju kako hormoni utječu na ponašanje – otkrili su da dovode do trajnog ponovnog povezivanja neurona u mozgu, piše The Guardian.

Istraživanja na miševima pokazala su da hormonske promjene u kasnoj trudnoći pokreću roditeljski instinkt i mijenjaju prioritete. Te promjene uzrokuju estrogen i progesteron kasno u trudnoći, a slične promjene vjerojatno se događaju i u ljudskom mozgu. Prema Guardianu, ovaj bi rad mogao otvoriti put novom razumijevanju roditeljskog ponašanja i mentalnog zdravlja nakon poroda.

Doktor koji je vodio istraživanje na londonskom Institutu Francis Crick dr. Johnny za Guardian objasnio je istraživanje.

„Znamo da se žensko tijelo mijenja tijekom trudnoće kako bi se pripremilo za dojenje. Jedan primjer je proizvodnja mlijeka, koja počinje puno prije poroda. Naše istraživanje pokazuje da se takve pripreme odvijaju i u mozgu.“ – objasnio je.


Istraživanje snimanja mozga kod žena također je pokazalo promjene u volumenu mozga i moždanoj aktivnosti koje traju dugo nakon trudnoće. No, Kohl ističe da je roditeljstvo očito puno složenije kod ljudi.

Rezultati istraživanja na miševima sugeriraju da jednom kad je ženka miša imala mladunce, većinu vremena usmjerila je na brigu o njima, za razliku od ženki koje nisu imale mladunce. Prijašnja pretpostavka bila je da se takvo ponašanje događa tijekom ili neposredno nakon rođenja, potencijalno potaknuto hormonima kao što je oksitocin. No, novi rezultati pokazuju da bi ta faza mogla doći ranije, a promjene bi mogle biti puno trajnije nego što se smatralo.

FOTO: CANVA, ILUSTRACIJA