LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Istraživanje

Glazba kao lijek protiv fizičke boli: istina ili urbana legenda?

Iako neke dovede do ruba suza, glazba može imati nekoliko pozitivnih učinaka na vaš um i tijelo, a evo i kojih.

Iako neke dovede do ruba suza, glazba može imati nekoliko pozitivnih učinaka na vaš um i tijelo, a evo i kojih.

Glazba može potaknuti sjećanja na najljepša, ali i najneugodnija iskustva koja ste doživjeli – moćna je, a prema nedavnom istraživanju i terapeutska, piše Hina.

Istraživanje provedeno na montrealskom sveučilištu McGill otkrilo je da glazba može djelovati kao stvaran auditivni analgetik. Prema zaključcima objavljenima u časopisu Frontiers in Pain Reasearch glazba koju najviše volite može stvoriti emocionalnu reakciju koja može ublažiti bol.
 


VEZANO: Glazbena Rijeka: sedma sezonaVaše omiljene pjesme prema istraživanju mogu smanjiti intenzitet boli i neugode u povećoj mjeri. Ipak, pjesme koje su vam nepoznate neće postići isti učinak.
 

Istraživanje


Darius Valevicius, glavni autor istraživanja, testirao je djelovanje niza melodija na 63 osobe.
 

„Možemo približno procijeniti da je omiljena glazba smanjila bol za jedan bod na ljestvici od deset, što je barem jednako snažno kao lijek protiv bolova bez recepta“, rekao je prema Hini,


Samo testiranje uključivalo je stavljanje termalnog ugođaja na ruku – zagrijavao im je taj dio tijela do razine boli. Istovremeno su ispitanici slušali pjesme koje su sami izabrali, one koje su im izabrali istraživači, a treća skupina nije slušala glazbu.
 


 

VEZANO:LIJEČENJE PREHLADE Pomažu li ovi „domaći lijekovi“ u borbi s prehladom?Rezultat je bio taj da je kod ispitanika koji su slušali omiljenu glazbu postojao puno veći učinak na smanjenje toplinske boli nego što je to bilo kod onih koji su slušali opuštajuću glazbu koja im je bila nepoznata.

Ranija istraživanja pokazala su da glazba pomaže ne samo s ublažavanjem fizičke boli nego i s depresijom te visokim krvnim tlakom.

FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA