LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sveučilište u Splitu

Veliko otkriće za znanstvenike s FESB-a!

Znanstvenici s FESB-a sudjelovali u otkriću najudaljenije aktivne galaktičke jezgre.

Znanstvenici s FESB-a sudjelovali u otkriću najudaljenije aktivne galaktičke jezgre.

Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu može  se pohvaliti izuzetnim uspjehom. Naime, u okviru rada na FESB-u, dr. sc. Darko Zarić, čiji je mentor bio prof. dr. sc. Nikola Godinović, dizajnirao je, testirao i razvio nevjerojatan sustav.
 

„Sustav kojim se s preciznošću boljom od 5 kutnih sekundi (pomak od 0,7 milimetara na udaljenosti od 27 m) deset puta u sekundi mjeri pomak kamere udaljene 27 metara od reflektora. Sustav je uspješno instaliran na teleskop LST-1 i u potpunosti ispunjava zahtjeve dizajna. – stoji u objavi fakulteta.

 

VEZANO: Novo otkriće: Aparat koji pomaže u produljenju života


 

Niz postignuća


No, to nije bila jedina inovacija – drugi sustav, za precizno mjerenje i korekciju usmjerenosti teleskopa prilikom opažanja, razvija doktorand Toni Šarić, također na FESB-u.

Zarić i Šarić članovi su kolaboracije Large Size Telescope (LST), koju čini više od 400 znanstvenika i inženjera iz dvanaest različitih država i iz 67 raznih institucija.

S fakulteta naglašavaju da je nedavno dizajniran, testiran i razvijen sustav za kalibriranje pogonskih motora za usmjeravanje teleskopa te precizno mjerenje usmjerenosti teleskopa. 
 

„LST-1 teleskop smješten je na sjevernom opservatoriju CTAO (Cherenkov Telescope Array Observatory) Kanarskom otoku La Palma i još uvijek se nalazi u fazi puštanja u rad. Iako se radi o početnoj fazi, već je došlo do velikog znanstvenog otkrića najudaljenije aktivne galaktičke jezgre (Active Galactic Nuclei, AGN). – objašnjavaju s fakulteta.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by FESB (@fesb_unist)

FOTO: CANVA, ILUSTRACIJA