LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

10 zanimljivih činjenica o ženi, majci i kraljici Viktoriji povodom 118. obljetnice njene smrti

Vladati 63 godine, imati devetero djece i supruga Nijemca u osamnaestom stoljeću kraljici Viktoriji zasigurno je bio velik izazov. Donosimo vam deset zanimljivosti vezanih uz jednu od najomiljenijih engleskih vladarica.

Vladati 63 godine, imati devetero djece i supruga Nijemca u osamnaestom stoljeću kraljici Viktoriji zasigurno je bio velik izazov. Donosimo vam deset zanimljivosti vezanih uz jednu od najomiljenijih engleskih vladarica.

Na današnji je dan, 22. siječnja 1901, umrla kraljica Viktorija. Njemačkih korijena i punog imena Alexandrina Victoria rođena je 24. svibnja 1819. u Londonu. Mlada kraljica Engleske u osamnaestom je stoljeću bila poznata po svom dugom vladanju i velikoj obitelji koja je brojala devetero djece i 42 unučadi. Povodom obljetnice njene smrti donosimo deset zanimljivosti vezanih uz njen život.

1. Prijestolje je preuzela kada je imala tek osamnaest godina, nakon smrti ujaka i kralja Williama IV. koji nije imao djece. Stanje u vladi prije njezine vlasti nije bilo posve stabilno, ali ona je pomogla u vraćanju njegove dosljednosti. Nije bila tip kraljice koja bi dopuštala da se njezin posao obavlja umjesto nje, svoju je ulogu vladara shvaćala ozbiljno i nije htjela biti ta koja će se samo pojavljivati u javnosti. Vratila je Veliku Britaniju u razdoblje moći i prestiža, što je država polako gubila prije njezine vladavine. Nakon širenja svoje moći, okrunjena je i caricom Indije.

2. Kada je napunila 21 godinu, udala se za svoga rođaka – princa Alberta od Saxe-Coburga i Gotha. Supruga je zaprosila prva te tako ujedno pokazala svoj autoritet, svoju tvrdoglavost i upornost u ostvarivanju brojnih ciljeva. 

3. U 18. je stoljeću bilo uobičajeno imati vjenčanicu svakakvih boja. Međutim, kraljica Viktorija željela je pokazati čipkasti vez svoje haljine i zahtijevala je da bude bijele boje. Također je zamolila goste da ne nose bijelo kako ne bi skretali pozornost s nje, a čak je i uzorak haljine dala uništiti kako ne bi bila kopirana.

4. Kraljica je bila vrlo niska – oko 150 centimetara, deset je centimetara bila niža od kraljice Elizabete II.

5. Viktorija je bila vješta lingvistica, tečno je govorila engleski i njemački jezik koji je kasnije često koristila u komunikaciji sa svojim suprugom. Također je učila francuski, talijanski i latinski jezik.

6. Možete zahvaliti kraljici Viktoriji i njezinu suprugu, princu Albertu, za popularizaciju kićenja božićnoga drvca. Naime, to je postalo običajem 1848. godine kada je princ slao ukrašena drvca školama i vojnim barakama po Windsoru. Iste je godine objavljena slika kraljevske obitelji koja je ukrašavala drvce, a to je, naravno, potaknulo druge britanske obitelji da učine isto.

FOTO: IMDB/TV serija o kraljici Viktoriji

7. Kraljica je postala prvom poznatom nositeljicom hemofilije – poremećaja koji uzrokuje dugotrajno krvarenje te je postao poznat kao kraljevska bolest. Zbog kraljičine velike obiteljske loze, poremećaj se prenosio na članove kraljevskih i plemenitih obitelji diljem Europe. Rasprava iz 2009. godine u časopisu Science mutaciju je čak povezala s članovima ruske kraljevske obitelji, s Romanovima.

8. Viktorijansko je doba bilo vrijeme brzih tehnoloških napredaka i industrijalizacije. Električna je energija postajala sve češća u upotrebi, fotografija se širila kao novi medij, a željeznički su se sustavi gradili diljem Velike Britanije. Tako je 1842. Viktorija postala prvim monarhom koji se vozio vlakom.

9. Nakon smrti supruga Alberta, sprijateljila se s indijskim službenikom Abdulom Karimom koji ju je podučavao svojim nacionalnim običajima i mnogim hindi i urdu frazama kako bi mogla bolje komunicirati sa svojim slugama.

10. Viktorija je oplakivala smrt supruga Alberta 40-ak godina. Povukla se iz javnog života, a situacija je izmicala kontroli jer je period žalosti trajao mnogo dulje od dvije godine, koliko je bilo predviđeno u zakonima. Potrošena tugom, pala je u stanje depresije i počela zanemarivati svoje kraljevske dužnosti. Tek je 1870-ih počela sudjelovati u javnome životu, ali nikada nije prežalila smrt supruga – nastavila je nositi crno i spavati pokraj Albertove slike te je čak naređivala da mu odjeća bude pripremljena svako jutro. 

Unatoč brojnim preprekama na početku vladavine, kraljicu Viktoriju slavilo se kao osobu divna karaktera, što možda nije uvijek pokazivala. Samo je naizgled bila stroga i nemilosrdna, u privatnom se životu pokazala kao majka koja obožava svoju djecu i ništa nije posve prepuštala slugama.

TV-serija o kraljici Viktoriji uskoro će zaživjeti u trećoj sezoni i radi na prilično jasnom prikazu kraljičina javnoga i privatnoga života, pritom ju prateći od samoga početka. 2017. godine snimljen je i film o njenom prijateljstvu s indijskim službenikom. 

FOTO: IMDB