LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
PREDVIĐANJE

Stigle su prve prognoze o tome kakvo nas ljeto očekuje

Severe Weather Europe predviđa da će ljeto u većem dijelu Europe biti toplije od uobičajenog, a na nekim područjima moglo bi biti i aktivnije olujnih nevremena.

Severe Weather Europe predviđa da će ljeto u većem dijelu Europe biti toplije od uobičajenog, a na nekim područjima moglo bi biti i aktivnije olujnih nevremena.

Severe Weather Europe objavio je prvu ovogodišnju dugoročnu prognozu za ljeto u kojoj se fokusirao na dva glavna i najviše korištena modela – ECMWF i CFSv2, piše 24sata.

ECMWF model predviđa toplije vrijeme od uobičajenog u većem dijelu kontinenta, s iznimkom sjeveroistoka koji će biti pod utjecajem hladnijeg zraka. Kada je riječ o Hrvatskoj, ECMWF model predviđa više temperature od prosjeka za ljeto (između 0,5 i 1 Celzijev stupanj više).

Što se tiče oborina, nad srednjom i sjevernom Europom predviđaju se uglavnom suši uvjeti, dok se vlažniji uvjeti očekuju u južnim i središnjim dijelovima kontinenta, pa tako i u Hrvatskoj. To ukazuje da bi ta područja mogla očekivati aktivnija sezona oluja.

CFSv2 model diljem Europe predviđa iznadprosječne površinske temperature tijekom ljeta. Jača toplinska anomalija predviđa se prema sjevernijim krajevima koji će biti pod utjecajem zone visokog tlaka zraka. I ovaj model, baš kao i ECMWF, za Hrvatsku predviđa više temperature od prosjeka (između 0,5 i 1 Celzijev stupanj više).

Što se tiče oborina, ovaj model predviđa uglavnom vlažnije ljetne uvjete diljem Europe, a upravo Hrvatska se nalazi među područjima na kojima se očekuju češće oluje u ovogodišnjoj sezoni.

Iako je važno napomenuti da su dugoročne prognoze tek trendovi te da vrijeme može biti nepredvidljivo, Severe Weather Europe ipak predviđa da će ljeto u većem dijelu Europe biti toplije od uobičajenog, a na nekim područjima moglo bi biti i aktivnije olujnih nevremena.
FOTO: UNSPLASH