LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Promjena vremena

DHMZ najavio ekstreman pad temperature, snijega će biti i na obali

Na kopnu će padati snijeg, a u gorju bi bijeli pokrivač mogao doseći čak 30 centimetara.

Na kopnu će padati snijeg, a u gorju bi bijeli pokrivač mogao doseći čak 30 centimetara.

Proteklih smo dana mogli uživati u pravom proljetnom vremenu. Temperatura je ponegdje sezala sve do 20 °C pa su brojni građani toplo vrijeme iskoristili za ispijanje kave na teresama kafića.

No, za vikend će ponovno na scenu stupiti jakne i ostala zimska odjeća. U posebnom priopćenju, koje je izdao DHMZ, najavljen je ekstreman pad temperature.

Očekivani nagli prodor hladnog zraka bit će vrlo snažan – temperatura na izobarnoj plohi 850 hPa past će i više od 12 °C (na oko -8 °C) u nešto više od jednog dana. Posljedice prolaska hladne fronte i jačanja ciklone bit će mjestimice obilnija kiša koja će u nedjelju u unutrašnjosti prijeći u snijeg. Nakon jakog juga i jugozapadnjaka zapuhat će sjeveroistočni vjetar, a na Jadranu žestoka bura - stoji u priopćenju DHMZ-a.

Najveću količinu oborina možemo očekivati u periodu od subote do ponedjeljka. Na kopnu će padati snijeg, a u gorju bi bijeli pokrivač mogao doseći čak 30 centimetara.

Meteorološka situacija na Jadranu također će doživjeti veliku promjenu.

Susnježica i snijeg mogući su i na obali, ponajprije na sjevernom Jadranu i sjevernom dijelu srednjeg Jadrana gdje će sa subote na nedjelju zapuhati jaka i olujna bura, podno Velebita s orkanskim udarima, moguće i preko 150 km/h. Na južnom Jadranu će u nedjelju vjerojatno biti olujnog juga

S obzirom na veliku promjenu i predviđene nepovoljne vremenske uvjete, pogotovo jako zahladnjenje uz snijeg u unutrašnjosti te olujni vjetar na Jadranu, tijekom vikenda i početkom idućeg tjedna izgledni su problemi u prometu. Savjetuje se redovito pratiti najnovije prognoze i upozorenja te prilagoditi planove i aktivnosti - upozoravaju iz DHMZ-a.

FOTO: UNSPLASH