LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Korisni savjeti

Danas vrhunac toplinskog vala – kako se zaštititi od sunca?

Prognoza za danas predviđa djelomice ili pretežno sunčano vrijeme, uz najviše dnevne temperature koje će se kretati od 35 do 40 °C.

Prognoza za danas predviđa djelomice ili pretežno sunčano vrijeme, uz najviše dnevne temperature koje će se kretati od 35 do 40 °C.

Danas nas očekuje sunčano i vrlo vruće vrijeme diljem Hrvatske, s vrhuncem toplinskog vala koji će obarati rekorde temperatura. Prognoza za danas predviđa djelomice ili pretežno sunčano vrijeme, uz najviše dnevne temperature koje će se kretati od 35 do 40 °C, piše Državni hidrometeorološki zavodKako biste se zaštitili od toplinskog vala i visokih temperatura, donosimo nekoliko korisnih savjeta.

Preporučavamo izbjegavanje direktnog i dugotrajnog izlaganja suncu, posebice u radzoblju do 16 sati kada su temperature obično najviše. Ako morate biti vani, važno je potražiti hlad i nositi lagane, svijetle odjevne predmete od prozračnih materijala poput pamuka. Također, preporučuje se nošenje šešira ili kape kako biste zaštitili glavu od izravnog sunca.

Kakvo nas ljeto očekuje? Stigla predviđanja europskog meteorološkog servisaHidratacija je ključna te se konzumacija tekućine preporuča tijekom cijelog dana, izbjegavajući alkoholna pića i previše kofeina. Također je važno hraniti se lagano i često u manjim količinama, konzumirajući voće i povrće koje sadrži puno vode.

Koja je temperaturna granica koju ljudsko tijelo može podnijeti? 


Zbog visokih temperatura, posebna pažnja treba biti posvećena osjetljivim skupinama poput starijih osoba, male djece i osoba s kroničnim zdravstvenim problemima. Preporučuje se i češće provjetravanje prostorija i boravak u klimatiziranim prostorima ako je moguće.

Također, budite oprezni u prometu jer visoke temperature mogu utjecati na koncentraciju i reakcije vozača.

FOTO: GETTY IMAGES