LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Investicijski susret u Dubaiju

Mladi zagrebački inovatori osmisli pametni sigurnosni sustav za zaključavanje bicikala

– Naša je ideja prvotno bila usmjerena na rješavanje problema krađe i zaštite bicikala na javnim površinama te se iz nje razvio cijeli „Bike2Lock“ pametni sustav. – rekao je Slaven Pokrivko.

– Naša je ideja prvotno bila usmjerena na rješavanje problema krađe i zaštite bicikala na javnim površinama te se iz nje razvio cijeli „Bike2Lock“ pametni sustav. – rekao je Slaven Pokrivko.

Hrvatski start-up projekt izabran je za izlaganje svojeg inovativnog projekta Bike2Lock na AIM-u – godišnjem investicijskom susretu u Dubaiju. Natko Bošnjak (27), Slaven Pokrivko (28) i Antonio Filipović (27) iz Zagreba osmislili su jedinstveni sigurnosni sustav u svijetu čija je namjena zaključavanje bicikala na javnim površinama.

Bike2Lock sustav omogućava parkiranje bicikala te njihovo sigurnosno zaključavanje, a da na taj način budu zaštićeni od krađe svi vitalni dijelovi bicikla tijekom parkiranja na javnim površinama. Svaki bicikl ima svoju parking kapsulu koja se prilikom ostavljanja i po aktivaciji sustava zaključava. Međutim, prava vrijednost proizvoda je u softverskom rješenju koje je implementirano u ovaj sustav.

Također, valja istaknuti i solarno napajanje cijelog sustava koje u prvoj fazi osigurava videonadzor i rasvjetu, a u sljedećoj je fazi projekta namijenjeno za punjenje električnih bicikala. On je povezan s aplikacijom na mobilnim telefonima koja sve kontrolira i šalje informacije korisnicima.

– Brojne europske zemlje promoviraju i njeguju kulturu vožnje bicikala, ali se istovremeno susreću s problemom krađe i oštećenja bicikala. Primjerice, Nizozemska je zemlja gdje je registrirano 16 milijuna bicikala, a od toga ih se godišnje ukrade oko 4 milijuna (20 posto). Slična je situacija i u zemljama poput Njemačke, Belgije i Norveške. Naša je ideja prvotno bila usmjerena na rješavanje problema krađe i zaštite bicikala na javnim površinama te se iz nje razvio cijeli „Bike2Lock“ pametni sustav. – rekao je Slaven Pokrivko, jedan od inovatora.

Godišnji investicijski susret u Dubaiju omogućit će im da prezentiraju svoj proizvod pred 15 000 vodećih svjetskih investitora i sudionika.

– Sretni smo što smo jedini start-up iz Hrvatske koji sudjeluje na ovom najvećem svjetskom investicijskom forumu. Osim glavne nagrade koju bismo voljeli osvojiti, smatramo da će nam networking koji tamo ostvarimo uvelike pomoći u daljnjem razvoju ovog projekta. Posebno nas veseli i činjenica da možemo istaknuti Hrvatsku i grad Zagreb kao mjesto odakle smo započeli cijeli ovaj projekt. – istaknuo je Natko Bošnjak.

FOTO: BAGADODO