LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Svjetski dan oralnog zdravlja

Studenti dentalne medicine upozoravaju na važnost pravilne oralne higijene

– Naš je cilj podići svijest šire javnosti o uzajamnoj vezi između zdravlja usne šupljine i općeg zdravlja pojedinca te educirati populaciju o pravilnom održavanju oralne higijene. – ističu iz Javnozdravstvenog odbora Stomatološkog fakulteta.

– Naš je cilj podići svijest šire javnosti o uzajamnoj vezi između zdravlja usne šupljine i općeg zdravlja pojedinca te educirati populaciju o pravilnom održavanju oralne higijene. – ističu iz Javnozdravstvenog odbora Stomatološkog fakulteta.

Javnozdravstveni odbor Stomatološkog fakulteta koji djeluje kao dio Udruge studenata dentalne medicine obilježava Svjetski dan oralnog zdravlja, programom prilagođenim epidemiološkoj situaciji. Prve kratke radionice kojima će studenti informirati građane planirane su u ponedjeljak, 15. ožujka, od 18 do 20 sati u Studentskom domu Cvjetno naselje te u četvrtak, 18. ožujka, u isto vrijeme u Studentskom domu Stjepan Radić. Središnji događaj u planu je pred sam Svjetski dan oralnog zdravlja, ali će informacije o njemu organizatori naknadno iznijeti. 

Riječ je o globalnoj kampanji koja se obilježava 20. ožujka svake godine, a u Hrvatskoj je od 2016. godine organiziraju i provode studenti dentalne medicine.

 – Prije tri godine naš je trud prepoznao i rektor prof. dr. sc. Damir Boras te smo nagrađeni Rektorovom nagradom, kao i naša dekanica prof. dr. sc. Zrinke Tarle, koja nas je nagradila Priznanjem za najbolju izvannastavnu studentsku aktivnost u 2018. godini, a obilježavanjem ovog dana u Školi narodnog zdravlja Andrija Štampar 20. 3.2018. zadobili smo pažnju tadašnjeg ministra zdravstva Milana Kujundžića i Hrvatske komore dentalne medicine. Cijeli projekt podržava Svjetska dentalne organizacija (FDI) i Stomatološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu. – kažu nam članice Odbora i studentice Stomatološkog fakulteta Sara Martinić i Veronika Jović

Ono što oni rade već šestu godinu zaredom jest, kako navode, informiranje građana o pravilnom održavanju oralne higijene te o važnosti oralnog zdravlja u svim dobnim skupinama. Ističu da je organizacija ovog događaja u potpunosti volonterskog karaktera.
– Službeno je geslo kampanje Svjetskog dana oralnog zdravlja 2021. Budi ponosan na svoja usta i naš je cilj podići svijest šire javnosti o uzajamnoj vezi između zdravlja usne šupljine i općeg zdravlja pojedinca te educirati populaciju o pravilnom održavanju oralne higijene koja je nažalost još uvijek dosta zapostavljen aspekt osobne zdravstvene njege. Ove godine odlučili smo akciju provoditi na lokacijama s većim protokom ljudi, uz pridržavanje svih mjera opreza zbog situacije s COVID-epidemijom zbog naših sugrađana, ali i nas samih. – ističu organizatorice.
Dodaju da žele doprijeti do što većeg broja ljudi i time učiniti bitan iskorak u brizi pojedinca o stanju usne šupljine te je vratiti upravo tamo gdje ona i pripada – u ljudski organizam, odakle je često nepravedno izopćena i zanemarena.
FOTO: PIXABAY