LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
BRIGA O ORALNOM ZDRVALJU

Higijena jezika važna je kao i higijena zubi, evo i zašto

Naša usta pružaju idealno stanište za razvoj bakterija zbog vlažne podloge koju im pružaju, stoga je osim higijene zubi, važno voditi računa i o higijeni jezika.

Naša usta pružaju idealno stanište za razvoj bakterija zbog vlažne podloge koju im pružaju, stoga je osim higijene zubi, važno voditi računa i o higijeni jezika.

Jeste li znali da se u našim ustima nalazi preko sedamsto različitih vrsta bakterija? Dio tih bakterija zadržava se na jeziku ako redovito ne peremo zube i jezik, a prema pisanju portala B92, naša usta pružaju idealno stanište za razvoj bakterija zbog vlažne podloge koju im pružaju.

Većina tih bakterija uzrokuje neugodan zadah iz usta, a mogu također stvoriti sloj koji može uzrokovati bjelkastu prevlaku na jeziku. Bakterije stvaraju specifične spojeve sa sumporom, koji je glavni krivac za loš zadah.

Osjetilo okusa uvelike ovisi o stanju jezika. Na jeziku se nalaze tzv. pupoljci, sitni izbočeni dijelovi koji su odgovorni za registriranje okusa, a kada ga ne čistimo, sloj bakterija, ostaci hrane i mrtve stanice prekriju te pupoljke, što rezultira slabijim osjetom okusa.

Nedovoljna higijena zubi i jezika može dovesti i do ozbiljnijih problema, kao što je parodontalna bolest, poznata i kao parodontoza, koja oštećuje zubno meso, kosti i ostale nosive strukture zuba. Ako se ne liječi pravodobno, može doći do pomicanja i ispadanja zuba.

Kako biste održali zdravlje svog jezika i usne šupljine, važno je uključiti čišćenje jezika u svoju svakodnevnu oralnu higijenu, a preporučuje se čišćenje jezika najmanje jednom dnevno, idealno prije spavanja.
FOTO: UNSPLASH