LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Prakse iz svijeta

Treba li mladima dopust za mentalno zdravlje u školi i na fakultetu?

Zagovornici ove ideje kažu da je ekstremni akademski pritisak na studente ključni pokretač stresa, tjeskobe i depresije.

Zagovornici ove ideje kažu da je ekstremni akademski pritisak na studente ključni pokretač stresa, tjeskobe i depresije.

Tajvanske obrazovne ustanove započele su u ožujku nuditi „dopust za mentalno zdravlje učenicima”, a kako bi se riješile sve veće stope samoubojstava mladih i visoke razine stresa i depresije, prenosi The Guardian. Prema programu, prijave su moguće za do tri slobodna dana u svakom semestru, puna ili pola dana, bez dokaza o potrebi, ali uz dopuštenje roditelja. Više od 40 škola iskazalo je interes za probni rad, potvrdilo je tajvansko Ministarstvo obrazovanja.
 


VEZANO: Saznajte gdje potražiti besplatno psihološko savjetovanje na sveučilištima



Ova inicijativa je odgovor na sve veću zabrinutost oko problema mentalnog zdravlja među mladim ljudima u Tajvanu. Između 2014. i 2022. stopa samoubojstava među osobama u dobi od 15 do 24 godine više se nego udvostručila, iako je ukupna stopa pala. Zagovornici ove ideje kažu da je ekstremni akademski pritisak na studente ključni pokretač stresa, tjeskobe i depresije.


Kako stojimo u Hrvatskoj?


Dob između 15. i 24. godine života kritična je i prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Naime, upravo u toj dobi se, kako navode, javljaju prvi problemi kao što su depresija, anksioznost i problemi u ponašanju. Govoreći o teškoćama koje vežemo uz mentalno zdravlje, poput suicidalnih misli, podaci otkrivaju da se radi o čak 60% mladih spomenute dobne skupine koja se susrela s manjim ili većim teškoćama. Hrvatska se pritom nije najbolje pozicionirala na EU listi po ovome pitanju. Naime, prema podacima Eurostata, nalazimo se na trećem mjestu u EU po udjelu osoba sa stanjem kronične depresije. Istovremeno, broj psihijatara na 100 tisuća stanovnika svrstava nas na 14. mjesto.

U Hrvatskoj zasad nismo upoznati s inicijativama poput dopusta za mentalno zdravlje učenicima i studentima, niti jesu li takve u planu. No, ono što hrvatska sveučilišta nude jesu besplatna psihološka savjetovanja, uživo i online. Iako Hrvatska, srećom, ne bilježi toliko velike stope samoubojstava mladih vezane uz mentalne poremećaje, nužno je naglasiti važnost ove teme.
FOTO: UNSPLASH