LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
novo istraživanje

Kako je dužina putovanja do fakulteta ili posla povezana s depresijom?

Novo istraživanje dokazalo je povezanost dužine svakodnevnog putovanja do radnog mjesta s mentalnim stanjem pojedinaca.

Novo istraživanje dokazalo je povezanost dužine svakodnevnog putovanja do radnog mjesta s mentalnim stanjem pojedinaca.

Posao ili fakultet većinom uključuju i putovanje do fakulteta ili radnog mjesta, što mnogima svakodnevno uzima puno vremena. Nedavno istraživanje provedeno 2023. godine pruža dodatni uvid u to koliko putovanje na radno mjesto može biti štetno za mentalno zdravlje.
 


VEZANO: FOTO: ljudi ili sardine u limenci?


 

Oni koji putuju više od sat vremena skloniji su kliničkoj depresiji


Studija je potvrdila da su oni koji provode više od sat vremena na putu do fakulteta ili posla 16 posto skloniji kliničkoj depresiji u usporedbi s onima koji troše manje od 30 minuta na svoje putovanje, prenosi Vice.

Istraživački tim fokusirao se na analizu 23,415 radnika u Južnoj Koreji, zemlji koja se smatra rekorderom po prosječnom vremenu putovanja i najvišem postotku simptoma depresije među zemljama članicama OECD-a. Rezultati istraživanja pokazali su da putovanje može izazvati ne samo fizički, već i psihički stres, što zauzvrat može imati negativan utjecaj na opće zdravlje pojedinca.
 

Zanemarivanje zdravih životnih navika


Stručnjaci su naglasili da osobe koje provode više vremena na putu često imaju manje slobodnog vremena za smanjenje stresa i borbu protiv fizičkog umora kroz san, hobije i druge aktivnosti. Također, istraživači su primijetili da ove osobe imaju manje vremena za ulaganje u zdrave životne navike, uključujući redovito vježbanje, što može biti dodatni čimbenik koji doprinosi pojavi depresije.

Ovi rezultati možda nisu iznenađujući, ali postavljaju važna pitanja o utjecaju radne rutine na mentalno zdravlje. Postavlja se pitanje trebaju li organizacije razmotriti uvođenje fleksibilnijih radnih rasporeda kako bi se smanjilo vrijeme provedeno na putu te olakšalo radnicima održavanje ravnoteže između poslovnog i privatnog života. Vrlo slična je situacija i sa studentima koji žive daleko do svojih fakulteta.

FOTO: FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA