LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
VIŠE OD 50 FILMOVA

Studentska manifestacija FRKA uskoro na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu

Ovogodišnje izdanje FRKA-e donosi više od pedeset filmova koji su nastali u produkciji Akademije dramske umjetnosti. Manifestacija je natjecateljskoga karaktera, a najbolja ostvarenja imat će priliku osvojiti 16 nagrada među kojima su nagrada za najbolju režiju igranoga i dokumentarnoga filma, snimanje, produkciju, scenarij, glumicu, glumca i montažu.

Ovogodišnje izdanje FRKA-e donosi više od pedeset filmova koji su nastali u produkciji Akademije dramske umjetnosti. Manifestacija je natjecateljskoga karaktera, a najbolja ostvarenja imat će priliku osvojiti 16 nagrada među kojima su nagrada za najbolju režiju igranoga i dokumentarnoga filma, snimanje, produkciju, scenarij, glumicu, glumca i montažu.

Filmska revija Kazališne akademije – FRKA u svojem će se petnaestom izdanju održati od 28. do 30. travnja 2023. na Akademiji dramske umjetnosti (na Trgu Republike Hrvatske 5). Svečano otvorenje planira se, jasno je, u petak 28. travnja u kinu Kinoteka s početkom u 20 sati, a svojom velikom posjećenošću tijekom proteklih godina FRKA je postala nezaobilazan kulturni događaj u Zagrebu i jedna od najdugovječnijih studentskih manifestacija Sveučilišta u Zagrebu koja omogućuje besplatan ulaz na sve produkcije i popratne sadržaje.

Studenti druge godine prijediplomskoga studija Odsjeka produkcije (Josip Gregov, Roza Medvešek, Ema Mikolaci, Lucija Perić, Laura Prpić i Klara Vlahovski) osmislili su i pripremili ovogodišnje izdanje značajne filmske manifestacije i javne prezentacije radova studenata Akademije dramske umjetnosti. Tema je ovogodišnjeg izdanja Flashbacks – kojom je fokus stavljen na slavljenje, uvažavanje i zahvalu svim filmskim ostvarenjima i umjetnicima koji su oblikovali našu povijest, kao i onima koji će oblikovati našu budućnost.       

Ovogodišnje izdanje FRKA-e donosi više od pedeset filmova koji su nastali u produkciji Akademije dramske umjetnosti. Manifestacija je natjecateljskoga karaktera, a najbolja ostvarenja imat će priliku osvojiti 16 nagrada među kojima su nagrada za najbolju režiju igranoga i dokumentarnoga filma, snimanje, produkciju, scenarij, glumicu, glumca i montažu. O ovogodišnjim pobjednicima odlučivat će žiri filmskih profesionalaca: redateljica Jasna Nanut, glumica Ksenija Marinković, montažer Tomislav Stojanović, producent Matija Drniković i snimatelj Marinko Marinkić.

Nekoliko ovogodišnjih nagrada nose imena po bivšim studentima Akademije, koji su, iako više nisu s nama, ostavili neizbrisiv trag na hrvatski film. Tako će se ove godine dodijeliti nagrada za najbolji igrani film Lukas Nola, nagrada za najboljega glumca Jasmin Telalović, nagrada za najbolju montažu zvuka Martin Semenčić i nagrada za najbolji TV format Nikola Ivanda. Tako žele odati počast preminulim kolegama i profesorima, koji su za svojeg života uvelike doprinijeli hrvatskoj kinematografiji.

Osim projekcija filmova studenata Akademije dramske umjetnosti u glavnom programu, popratni program uključivat će zanimljive radionice, predstavljanje studentskih inicijativa, filmski kviz i mnoge druge.

U okviru ovogodišnje FRKA-e u subotu 29. travnja 2023. po prvi put održat će se Produkcijski dan. Riječ je o manifestaciji kojom se promiče profesija producenta u audiovizualnoj umjetnosti s ciljem informiranja o studijskom programu Odsjeka produkcije na Akademiji dramske umjetnosti te o specifičnostima i izazovima toga zanimanja općenito. Raznim aktivnostima kao što su okrugli stol, gostujuće predavanje (masterclass), radionice i filmske projekcije otvorit će se dijalog s generacijski srodnom publikom – srednjoškolcima i studentskom populacijom, odnosno potencijalnim budućim studentima akademije. Osim publike mladih, Produkcijski dan bit će otvoren i drugim publikama i zainteresiranoj javnosti. 

FRKA dugi niz godina razvija i njeguje nacionalne i međunarodne veze filmskih umjetnika i škola, pa će ove godine kao dio programa Produkcijskog dana ugostiti Fakultet dramskih umjetnosti iz Beograda i Akademiju scenskih umjetnosti iz Sarajeva, koji će predstaviti svoj rad, prikazati izbor studentskih filmova i međusobno razmijeniti znanja i iskustava.

FOTO: FRKA, PRESS