LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Međunarodni dan studenata potaknut je krvoprolićem i tragedijom

Bez suđenja smaknuto je devetero profesora i studenata, a njih 1200 završilo je u koncentracijskim logorima.

Bez suđenja smaknuto je devetero profesora i studenata, a njih 1200 završilo je u koncentracijskim logorima.

Strahoviti događaji koji su se odvili u Pragu za vrijeme Drugog svjetskog rata doveli su do toga da se 17. studenog proglasi kao Međunarodni dan studenata.
Naime, tog kobnog dana 1939. godine Sveučilište u Pragu okružili su nacisti – povod njihovog dolaska bile su demonstracije protiv smrti Jana Opletala, praškog studenta, koji je ubijen samo par dana prije nego što se taj događaj odvio. Studenti su se protivili i okupaciji tadašnje Čehoslovačke, borili su se protiv nepravde i pokazali svoj stav, znajući da bi to moglo kobno završiti.
 

Tragična sudbina boraca za pravdu


Tog tragičnog dana nacisti su na licu mjesta bez suđenja smaknuli devet studenata i profesora, a njih 1200 poslali u koncentracijske logore. Tu priči nije bio kraj, zatvorena su i sva češka sveučilišta i fakulteti. Taj je dan nedugo nakon toga u Londonu 1941. godine Međunarodno studentsko vijeće proglasilo Međunarodnim danom studenata i od tada se obilježava diljem svijeta.
 

Novije generacije nisu glasne


Današnji studenti puno su tiši, ali ipak ima primjera u kojima su se zauzeli za sebe. Nedavno se održao veliki prosvjed studenata Akademije dramske umjetnosti zbog povratka profesora optuženog za seksualno nasilje. Tu su studenti pokazali svoj stav i postigli zakazani cilj – profesor se nije vratio na fakultet. 
 

VEZANO: Studenti Akademije dramske umjetnosti prosvjeduju „protiv sustava koji ih ne štiti"



No, nikakve posebne reakcije studenata nije bilo kada je ukinut cijeli smjer Radijskog novinarstva na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, a ni kada im je zabranjeno koristiti se liftom u trenutačnoj zgradi. Treba li reći da su razočarali prethodne generacije koje su se znale zauzeti za sebe ili su znali protiv koga se bore pa nisu ni pokušali? Praški studenti dobro su poznavali rizik kojem se izlažu pa su ipak izašli na ulicu i tražili pravdu.
FOTO: CANVA, ILUSTRACIJA