LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Dugoročno rješenje

Znanstvenici skicirali revolucionarnu tehnologiju za neograničenu proizvodnju pitke vode

Rješenje je zamišljeno u obliku 210 metara širokog i 100 metara dugačkog filtra koji bi transportirao, kondenzirao i skupljao vodenu paru iznad oceana.

Rješenje je zamišljeno u obliku 210 metara širokog i 100 metara dugačkog filtra koji bi transportirao, kondenzirao i skupljao vodenu paru iznad oceana.

I ptice na grani znaju da bez pitke vode nema života. Naš planet dijeli se na kopneni dio, koji zauzima 29 posto površine, te na vodeni dio, koji pokriva čak 71 posto Zemlje. Od ukupnog postotka vodenih površina na Zemlji, tek tri posto otpada na slatku, odnosno pitku vodu. 

Hrvatska se može pohvaliti iznimno bogatim fondom pitke vode, no pojedina mjesta u svijetu itekako oskudijevaju te nemaju dovoljno dragocjene tekućine koja život znači. 

Znanstvenici sa Sveučilišta Illinois Urbana-Champaign skicirali su revolucionarnu tehnologiju koja bi potencijalno mogla riješiti problem pitke vode. Rješenje je zamišljeno u obliku 210 metara širokog i 100 metara dugačkog filtra koji bi transportirao, kondenzirao i skupljao vodenu paru iznad oceana. Iako znanstvenici nisu otkrili pojedinosti svojeg dizajna, izračunali su količinu vlage koja se može crpiti na 14 istraživačkih lokacija diljem svijeta. Samo jedna od ovih instalacija potencijalno bi mogla zadovoljiti prosječne dnevne potrebe za pitkom vodom za oko pola milijuna ljudi, prenosi ZIMO.

Dugoročno, niti klimatske promjene ne bi negativno utjecale na ovaj zamišljeni filtar. Naprotiv, klimatske promjene bi trebale još više povećati protok oceanske pare, što bi osiguralo još veće zalihe slatke vode.

FOTO: UNSPLASH