LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
POGLED U SVIJET ZNANOSTI

Znanstvenici otkrili kako je nastao život na Zemlji

Kemijske reakcije u kapljici vode otkrivaju kako je započeo život na Zemlji, a otvaraju i vrata u brži pronalazak korisnih lijekova.

Kemijske reakcije u kapljici vode otkrivaju kako je započeo život na Zemlji, a otvaraju i vrata u brži pronalazak korisnih lijekova.

Znanstvenici sa Sveučilišta Purdue više od 10 godina proučavali su kako je nastao život na Zemlji te su odgovore pronašli u kapljici vode. Graham Cooks i suradnici u studiji početkom mjeseca objavili su novo, a pomalo i dramatično otkriće. Naime, tvrde da su potvrdili ono o čemu se govorilo godinama, to jest da je život na Zemlji nastao u oceanima

To otkriće je opisano kao dramatično jer je otkrilo tajni sastojak za stvaranje života. Radi se o aminokiselinama za koje znanstvenici vjeruju da spontanim povezivanjem stvaraju peptide, iz kojih se potom stvara život. Ono što je zanimljivo je činjenica da taj proces nastaje na granici između vlažnog i suhog okruženja. Koristeći nove spektrometre, Cooks i njegov tim otkrili su da do početnih reakcija može doći čim kap vode uđe u atmosferu. 

Fascinantna je činjenica da Cooks i njegov tim znanstvenika tvrde kako se ovi spojevi sami mogu slagati u nizove peptida bez drugih katalizatora što će imati utjecaj i na ubrzavanje brojnih procesa počevši od razvoja novih lijekova, a sve do otkrivanja novih formi života u svemiru. 

FOTO: PEXELS