LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Happiness booster

Znanost iza tjestenine: dokazano vas čini sretnijima

Istraživači su otkrili da tjestenina izaziva jednaku sreću kao i glazba ili sport.

Istraživači su otkrili da tjestenina izaziva jednaku sreću kao i glazba ili sport.

Znanstvena istraživanja provedena od 1960-ih do današnjeg dana, uključujući studije objavljene u časopisu The Lancet Public Health, prepoznala su ulogu tjestenine u poticanju dobrog raspoloženja, zbog bogatstva triptofana i vitamina B, prenosi Wealth.
 


VEZANO: Kako je dužina putovanja do fakulteta ili posla povezana s depresijom?Riječki Centar za istraživanje uma i ponašanja dobio novi prostor i opremu


Zašto je tjestenina uistinu comfort food?


Finska ponovno najsretnija zemlja na svijetu, a i Hrvati su među sretnijima


Tjestenina se ističe po bogatstvu triptofana i vitamina B. Ti esencijalni nutrijenti imaju ključnu ulogu u sintezi serotonina, neurotransmitera povezanog s regulacijom raspoloženja. Triptofan je prethodnik serotonina, a vitamini B olakšavaju njegovu konverziju, pridonoseći ukupnom pozitivnom raspoloženju.

U mediteranskim kulturama, tjestenina se često smatra comfort foodom. Tu reputaciju duguje prisutnosti aminokiselina L-fenilalanina i triptofana. Te aminokiseline poznate su po poticanju proizvodnje serotonina u mozgu.

Ugljikohidrati, značajna komponenta tjestenine, prepoznati su kao ključan faktor u povećanju proizvodnje serotonina. Konzumacija ugljikohidrata potiče otpuštanje inzulina, što potiče apsorpciju aminokiselina, uključujući triptofan, u mozak. Taj proces rezultira povećanim razinama serotonina, što dodatno pridonosi poboljšanju raspoloženja.

Pet ideja za nezaboravno Valentinovo!


Istraživači su otkrili da tjestenina izaziva jednaku sreću kao i glazba ili sport. Stoga, sljedeći put kad budete uživali u ukusnom tanjuru tjestenine, znajte da ne uživate samo u dobrom okusu nego i u dozi dobrog raspoloženja!

IZVOR: INSTAGRAM.COM
FOTO: FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA