LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Petak za znatiželjne

Upoznajte ženu u čijem su tijelu supostojale 92 osobnosti kao rezultat psihičkog i seksualnog zlostavljanja

Upoznajte Truddi Chase, seksualno, psihički i emocionalno zlostavljanu ženu koja se borila s disocijativnim poremećajem osobnosti, pobjegla od kuće i promijenila ime nakon 14 godina.

Upoznajte Truddi Chase, seksualno, psihički i emocionalno zlostavljanu ženu koja se borila s disocijativnim poremećajem osobnosti, pobjegla od kuće i promijenila ime nakon 14 godina.

Vjerojatno ste čuli za film o disocijativnom poremećaju osobnosti (Dissociative identity disorder) Podijeljen u kojemu je glavnoga lika utjelovio slavni James McAvoy. Snimljen je prema postojećoj medicinskoj problematici uz elemente fantastike koja još uvijek fascinira, ali i zbunjuje znanstvenike. Danas vam je u sklopu serije članaka Petak za znatiželjne donosimo priču o Truddi Chase, ženi koja se borila s 92 osobnosti u svom slabašnom i istovremeno jakom tijelu. 

Truddi Chase američka je autorica rođena 13. lipnja 1935. godine, a preminula prije deset godina. Otkako je znala za sebe, živjela je s majkom i očuhom koji su u izvanbračnoj zajednici bili dugi niz godina. U intervjuu za The Chicago Tribune 1987. godine rekla je kako je njezino zlostavljanje započelo kada je imala tek dvije godine i trajalo je 14 godina. Očuh ju je žestoko seksualno, psihički i emocionalno zlostavljao, a majka psihički i emocionalno. Tada ju je iznimno boljelo što majka nije smjela reagirati i posve ju je zanemarivala, kao da joj je bila strankinja, a ne dijete. Nakon dugogodišnje borbe uspjela je pobjeći te je promijenila ime kako ju majka i očuh ne bi pronašli. Patila je od silnih glavobolja, zbunjenosti i golemih praznina u pamćenju. Nije se sjećala seksualnog i psihološkog zlostavljanja te se zapravo doimala posve nevinom oko seksualnih detalja, unatoč činjenici da je imala kćer. Međutim, nakon odlaska terapeutu otkriven joj je disocijativni poremećaj osobnosti, a u pokušaju svladavanja drugih shvatila je kako će ju to zapravo osnažiti. Uz dobru terapiju, rekla je, njezine Trupe ušle su u vlastiti um i spoznale da tamo postoji neograničena snaga koju moraju upražnjavati u određenim trenutcima.

Njezine su se 92 osobnosti uvelike razlikovale u godinama, spolu, inteligenciji, željama i potrebama, stavovima i pozadinama. Najmlađa je bila petogodišnja djevojčica, nekoliko 28-godišnjaka s različitim stavovima, a bilo je i pjesnika, filozofa, poduzetnica, tumača i drugih. Tijekom života sve su osobnosti živjele u njoj, razvijale se i samostalno razmišljale. Međutim, većina je bila uspavana sve dok stresori nisu izazvali krajnju tjeskobu i razotkrili sve likove. Tek kada je napunila 52 godine, svaka je osobnost postala svjesna svojih individualnih, ali i kolektivnih osobnosti. Stoga, svatko je htio iskusiti te sposobnosti stvarajući si pritom osjećaj vlastite vrijednosti.

When Rabbit Howls Truddina je autobiografija koja je bila njujorški bestseller 1990. godine. Napisana je kao borba, prepirka ili međusobno podržavanje osobnosti. Tako se i stil pisanja razlikovao u pojedinim dijelovima odražavajući osobnost govornika. Autorstvo 92 osobnosti čini knjigu zastrašujućom, uvjerljivom, smiješnom i dosadnom u isto vrijeme. Mnogi su kritizirali djelo jer su sumnjali u vjerodostojnost i samu vjerojatnost događaja, pa su to objasnili kao mogući opoziv pamćenja na terapijama. Doktor Robert Phillips, Truddin terapeut, bio je ustrajan u mišljenju kako je njezino stanje, odnosno suživot s 92 osobnosti proizašao upravo iz traume zbog zlostavljanja u djetinjstvu. Autobiografija je svakako postigla velik publicitet te je snimljena i serija od dvije epizode poznata kao Voices Within: The Lives of Truddi Chase. Autorica je osobno blisko surađivala sa scenaristom i glavnom glumicom kako bi se postigla autentičnost i ozbiljnost stanja da bi upozorila na snagu i posljedice koje zlostavljanje može ostaviti na djecu.

Disocijativni poremećaj osobnosti patnja je koja fascinira, a opet poziva na skepticizam. Njegovi su simptomi toliko bizarni da čak i neki stručnjaci za mentalno zdravlje sumnjaju u njegovo postojanje, a ponašanje pripisuju uspješnoj glumi. U slučaju Truddi Chase, zlostavljanje je u potpunosti uništilo njezinu temeljnu osobnost jer žena koja se predstavljala tim imenom nije imala vlastito sjećanje niti osobnost.

FOTO: PIXABAY / GERD ALTMANN