LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ivana Šabić

THE FALL OF THE HOUSE OF USHER: dobrodošli u kuću strave!

Na streaming platformi nalazi se u top 10 serija ovog tjedna, a posjeća na jednu školsku lektiru!

Na streaming platformi nalazi se u top 10 serija ovog tjedna, a posjeća na jednu školsku lektiru!

The Fall Of The House Of Usher (2023.) : drama, jedna sezona, IMDb 8,1/10
 

Radnja: Roderick i Madeline Usher izgradili su farmaceutsku kompaniju i bogato carstvo, postignuli privilegiju i moć, no tajne izlaze na vidjelo kada nasljednici dinastije počnu umirati.

Svako dijete je različito i specifično; Camille je morski pas publiciteta, Frederick je glupan, Tamerlane vodi mužev biznis, Leo radi igrice, Victorine je ratoborna doktorica, a Prospero se još uvijek pronalazi. Tu je i sadašnja supruga Juno, koja ima tek trideset godina i vidno se ne uklapa u ovu nesvakidašnju obitelj. Protiv njih igra tužitelj Dupin koji već godinama pokušava stati na kraj svim zlodjelima farmacijskog diva.


 

Edgar Allan Poe kao inspiracija


Serija koristi pripovijest Edgara Allana Poea za izgradnju priče o obitelji koja je izgradila farmaceutsko kraljevstvo pod pomalo nejasnim okolnostima i ocu koji gleda kako sva njegova djeca umiru u razmaku od dva tjedna.

Vidljiva je Poeova slutnja užasa unutar moderne priče s velikom glumačkom postavom i zadržava koncentraciju gledatelja. Korištenje načina da serija počinje krajem i donosi ovu složenu priču zapravo funkcionira jer omogućuje putovanje naprijed-natrag kroz vrijeme. Već znaš da je svih šest potomaka Usherovih ubijeno u razdoblju od dva tjedna; sada možeš vidjeti kako su brat i sestra izgradili carstvo, počevši od najsitnijih detalja. Još vidiš kako su se suparništva izgradila u obitelji kada se pojavila ideja da se jedan od njih okrenuo protiv njih i da radi s FBI-om.

Naposljetku, teško je reći zašto je kuća „pala“. Možda od zapuštenosti i nebrige, možda zato što se sama obitelj Usher raspadala, razloga je bezbroj. Na tebi je da saznaš.

Do idućeg puta, Ivana. #čitamose

*Komentar je stav autora i ne mora nužno imati nikakve veze sa stajalištem redakcije portala Studentski.hr.