LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ivana Šabić

SMILE: Samo smijem se i smiješ se i sve je isto kao prije

Pazi, raspetljancija filma u tijeku!

Pazi, raspetljancija filma u tijeku!

Svi kažu smijeh je lijek. No, može li osmijeh stvarno nekoga ubiti?

 

Osnovne informacije: Smile, 2022., 1h 55min, američki horor film, IMBD ocjena 6,9/10


Čisto da znaš o čemu se radi: Film se usredotočuje na terapeutkinju dr. Rose Cotter (Sosie Bacon) koja počinje doživljavati zaista zastrašujuće i neobjašnjive događaje kada svjedoči nasilnom i traumatičnom incidentu koji uključuje pacijenticu po imenu Laura Weaver (Caitlin Stasey).

Upoznajemo Rose dok prati svoje pacijente u bolnici u različitim stadijima disfunkcije. Prekretnica je samoubojstva pacijenta tijekom seanse. Incident ju duboko uznemiruje i otvara mogućnost da ona bude u tom stravičnom nizu. Ovdje umjesto jezive djece postoji jadni smiješak koji prati i osuđuje sve redom.  

To je priča koja je i strašna i tragična, s temama koje su dublje od jednostavnog straha. Ideja da ljude progone zakopane traume iz prošlosti već je masu puta obrađena, ali rijetko predstavljena na ovaj način. Ako se pogleda bolje, možeš pronaći pronicljivu metaforu.

Meni je jedina zamjerka to što likovi oko Rose imaju karakter. Njezina sestra noćna je mora domaćice iz predgrađa te zajedno sa snobovskim suprugom čiji grubi komentari i pohlepa stvaraju mračne punktove. Uz policajce, osoblje bolnice i prijatelje Rose ostaje blijeda što djeluje nejasno i nestvarno, nedostaje joj ljudske složenosti koja bi je učinila heroinom horora.

Priča na kraju skrene i nema puno smisla, pogotovo kad postane jasno da postoji jednostavan način za razbijanje kletve. To mi je djelovalo previše lako, no film se rastegnuo do točke pucanja. Ovo je ipak horor film, što znači da čak i najpametniji likovi rade apsolutno najgluplje stvari.

Naposljetku, nisam fan horor filmova, ali nisam se pokajala što sam ga pogledala. Zanimljiv je, drži pažnju te ima očekivanu količinu krvi (upozorenje ljubiteljima životinja: na ekranu se prikazuje mrtav kućni ljubimac) te će ljubitelji horor trilera htjeti pogledati "Smile", koji je dobro napravljen i zastrašujuć kao vrag.

 

Do idućeg puta, Ivana. #čitamose


 
FOTO: STUDENTSKI.HR