LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
S malih ekrana

Sjećate li se Smogovaca? Najzagrebačkiju obitelj upoznali smo prije nešto više od 38 godina

– Oni su mali, ali su veliki, odnosno, hoću reći, nisu više mali, ali su dosta veliki da ne budu mali – legendarna je rečenica koja je, uz kadrove Zagreba, najavljivala pola sata uživanja i rečenica koje se mnogi i danas s nostalgijom sjećaju.

– Oni su mali, ali su veliki, odnosno, hoću reći, nisu više mali, ali su dosta veliki da ne budu mali – legendarna je rečenica koja je, uz kadrove Zagreba, najavljivala pola sata uživanja i rečenica koje se mnogi i danas s nostalgijom sjećaju.

Kad je te nedjelje, 4. travnja 1982. godine, u 10 sati ujutro u sklopu emisije Što nam kaže nedjelja emitirana prva polusatna epizoda Smogovaca u režiji Milivoja Puhlovskog po scenariju i romanu Hrvoja Hitreca, brojna publika nije imala pojma da svjedoči trenutku o kojem će se godinama kasnije naveliko pisati. Simpatični dečki iz Naselka, koji su dovoljno veliki da ne budu mali, žarili su i palili TV-ekranima, a gledatelji su se bunili ako bi se koja epizoda preskočila zbog izvanrednih vijesti jer bi reprizu mogla gledati samo jedna školska smjena.

Tijekom 38 epizoda snimljenih po trima romanima Hrvoja Hitreca pratili smo zgode i nezgode Vrageca, šestorice braće, te njihovih prijatelja, neprijatelja, susjeda, ljubavnih partnera. Redom su nas (po starosti, ali i po visini) uveseljavali Dragec, najstariji brat koji je i glava obitelji, nogometaš Pero, zaljubljenik u umjetnost i slikar u nastanku Mazalo, Cobra koji je ljubitelj kemije, fizike i biologije te koji u slobodno vrijeme sanja o Nobelovoj nagradi, Štefek koji nikad ništa ne uči, a uvijek sve zna te proždrljivac Buco, poznat po višku kilograma i ljubavi prema kobasicama.

Osim poznatih glumaca koji su utjelovili glavne likove i koje danas možemo vidjeti na kazališnim daskama i na ponekom filmu, u seriji su se pojavile i neke slavne osobe, i to ne iz glumačkih voda, prenosi RTL. Tako je na vjenčanju Dunje i Mazala Ave Mariju pjevala Josipa Lisac, a Ćiro Blažević dobiva ulogu šefa Dinama. Nosonja je gostovao kod Mlakara u Kviskoteci, a Branimir Štulić pojavio se u prvoj sezoni. Ulogu u seriji dobio je i pokojni predsjednik Franjo Tuđman. Zanimljivo je da su se scene rijetko snimale više puta iako su neke od likova utjelovila djeca koja su se tad prvi put pojavila na malim ekranima i koja su bila sretna što ne moraju u školu zbog snimanja.

Serija se snimala čitavih 16 godina i imala je jaku konkurenciju na televiziji u to doba. U dječjem programu u vidu serija Lažeš, Melita, Jelenko i Ne daj se, Floki, dok su odrasli uživali u Velom mistu i Inspektoru Vinku. Unatoč tome, serija je krajem osamdesetih bila druga po gledanosti u Jugoslaviji (iza Boljeg života Televizije Beograd), a (ne)zgode Vrageca pratile su se i u Australiji, Švedskoj, Novom Zelandu, Njemačkoj, pa čak i u Kini.

Oni su mali, ali su veliki, odnosno, hoću reći, nisu više mali, ali su dosta veliki da ne budu mali, legendarna je rečenica koja je, uz kadrove Zagreba, najavljivala pola sata uživanja i rečenica koje se mnogi i danas, kad je Naselak, kao i glumci, poprimio potpuno novi izgled, s nostalgijom sjećaju. Čini se da su Smogovci, iako mali, bili dovoljno veliki da i 38 godina nakon prve epizode ostanu upisani u televizijsku povijest i kolektivno sjećanje.

FOTO: SCREENSHOT: YOUTUBE