LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ivana Šabić

RUSSIAN DOLL: Lagano umirem, ali se i vratim svaki put, do kada tako?

Dok ti odmaraš, ja raspetljavam seriju: „Russian doll”.

Dok ti odmaraš, ja raspetljavam seriju: „Russian doll”.

Serija bogata pametnim scenama i lukavstvom te očaravajućeg razmetanja glavne glumice koju sam željela i želim upoznati jer je čudo koliko je odlična u svojoj ulozi.

Osnovne informacije: Russian doll, 2019., 30 min, američka komedija-drama serija, IMBD ocjena 7.8/10

Čisto da znaš o čemu se radi: Prva sezona prati ženu po imenu Nadia Vulvokovu (Natasha Lyonne) koja je uhvaćena u vremenskoj petlji stalno se vraćajući na proslavu svog 36. rođendana u New Yorku. Ona umire više puta, uvijek iznova u istom trenutku i pokušava shvatiti što joj se događa. Nasreću, susreće Alana (Charlie Barnett) koji proživljava istu stvar, ali unutar svog života. U drugoj sezoni, Nadia se bliži proslavi svog 40. rođendana kada je podzemna željeznica pošalje u 1982. godinu. Uskoro otkriva da je zarobljena u tijelu svoje trudne majke. Nadia odlučuje potražiti zlato koje je njezina majka izgubila te iste godine i tako promijeniti tijek povijesti svoje obitelji.

Prve dvije sezone su apsolutno različite, ali su usredotočene na Nadiju koja pokušava raspetljati svoj problematičan i buran život. Dok umire milijun puta ili gleda svijet majčinim očima, pokušava shvatiti sve svoje tjeskobe i žaljenja kako bi krenula naprijed. Mislila sam da će biti kao oni drugi filmovi 'umri i vrati se u život' ali nije; ima puno više dubine.

Prije gledanja, naletjela sam na komentar ispod trailera serije na youtube-u koji kaže da je ovo pravi uvid u život u New Yorku. Pa da čujemo iz prve ruke:

"Ja živim u New York-u od svoje šesnaeste godine i mogu reći da se nekad osjećam kao Nadia. Nisam ovdje rođena nego sam u SAD došla kao petogodišnje dijete. Kada sam se tek doselila u veliki grad, dani su mi bili zanimljivi i donosili su nove stvari. Sada, nakon deset i više godina kao da se vrti u krug, većinom su mi dani isti: buđenje pa posao, zatim natrag kući, potom druženje s prijateljima i nazad u krevet. Ali trudim se uvijek istražiti i vidjeti nove strane grada. Dok sam gledala seriju bilo mi je drago jer sam ne nekim mjestima u četvrti već bila, a neka sam obišla naknadno. Možda mi je druga sezona malo draža jer je snimana u podzemnoj, te sada kad se vozim vlakom zamišljam kako i ja odlazim u svoj rodni kraj, no na kraju se vraćam ovdje. Kako god bilo, to je ipak moj dom."

Lejla, 28

Naziv serije usko je povezan s radnjom serije. Ruska lutka „babuška“ predstavlja veliku drvenu lutku, što se više otvara to je sve više malih lutki unutra dok se ne dođe do posljednje i najmanje lutke. Ta lutka je jedina potpuno čvrsta i ništa ne skriva, kao i glavna glumica koja nam servira sve slojeve svoje osobnosti do samog kraja. Ona je cinik, ovisnica o nikotinu, narkoticima i alkoholu, osoba koja život gleda olako, on joj  tako i vraća – ubija je i svaki je put na početku. Ironično je njezino zanimanje; programerka u industriji video igrica, kako su teške njezine razine tako je i njezini život.

Višedimenzionalna serija koja prožima vrijeme koja će te buniti, ali ponuditi zagonetke koju treba riješiti — i to na briljantan način. Raspakiravanjem njezinog života iznova i iznova otkriva nove uvide. Svaki je dio vrijedan iz različitih razloga, a svaka epizoda nudi vlastite nagrade te se okreće i razvija na nepredvidive načine, ne dozvoljava monotonost, niti ponavljanje. Preko dilera s lošom robom, konstantnog umiranja do prelaska iz tijela u tijelu, Nadia ne prestaje s humorom i idejama.

Naposljetku, serija je drugačija, napeta do samog kraja i u nekim trenutcima sasvim neočekivana. Jedna od rijetkih serija koja nije ista kao i sve, nego je drugačija u svakom mogućem obliku. Ima tu stvarno nekih životnih lekcija; morate oprostiti da biste istinski krenuli dalje i bili sretni i jednostavno živjeli život sretno bez sputavanja. Lako za reći, ali malo teže za izvesti.

Do idućeg puta, Ivana. #čitamose
FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA