LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Automatizacija prodaje

Prodaja pića na velikim događanjima mogla bi postati jednostavnija i brža: Hrvatski inovator osmislio digitalni točionik

Petar Vlahović, mladi inženjer elektrotehnike iz Zadra, osmislio je digitalni točionik simpatičnog naziva - Gloglo. Riječ je inovaciji koja bi vrlo lako mogla doživjeti praktičnu primjenu na koncertima i glazbenim festivalima.

Petar Vlahović, mladi inženjer elektrotehnike iz Zadra, osmislio je digitalni točionik simpatičnog naziva - Gloglo. Riječ je inovaciji koja bi vrlo lako mogla doživjeti praktičnu primjenu na koncertima i glazbenim festivalima.

Prodaja raznih napitaka i alkoholnih pića na velikim manifestacijama uskoro bi mogla postati podosta jednostavnija. Za to se pobrinuo Zadranin Petar Vlahović, ovogodišnji dobitnik nagrade na 20. Međunarodnoj izložbi inovacija u Zagrebu.

Ovaj mladi inženjer elektrotehnike osmislio je digitalni točionik simpatičnog naziva - Gloglo. Riječ je o naizgled vrlo jednostavnom automatu za prodaju pića, no Petar je uspješno riješio sva tehnička pitanja ove korisne naprave koja bi svoje mjesto zasigurno mogla pronaći na brojnim koncertima i glazbenim festivalima. Gloglo je već istestiran na nekoliko događanja, a reakcije su isključivo pozitivne, pogotovo kod stranih državljana.

Znanje koje sam imao iz industrijske automatizacije zapravo sam pretočio u proizvod koji je već korišten na nekih sedam, osam festivala. Svi su prilično ugodno iznenađeni, na dosta festivala su bili stranci, koji tvrde da nigdje to nisu zapravo vidjeli i svi me vuku za rukav - objasnio je Vlahović za HRT.

U Gloglo je ugrađena i fiskalna blagajna, a plaćanje se vrši karticom ili putem pametnog telefona. Sam proces izrade nije bio previše jednostavan. Kako ističe Petar, spoj je to raznih znanja, a problem mu je posebno zadavalo istakanje piva. Naime, ta zlatna tekućina u kojoj mnogi uživaju stvara veliku količinu pjene, što znatno otežava serviranje i pretakanje u čaše.

Od strojarstva, mehanike, same tehnologije istakanja piva, elektrotehnike, u smislu i elektronike i ožičavanja opreme, do programiranja industrijske automatizacije, androida, prihvata kartičnog plaćanja i slično. Sama nagrada je dobro došla kao priznanje od strane struke da je ovo uistinu vrijedna tehnološka inovacija - zaključio je Vlahović.


 
FOTO: PIXABAY