LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ivana Šabić

BLONDE: Lutka sa naslovne strane

"PAZI! Raspetljancija filma u tijeku!"

"PAZI! Raspetljancija filma u tijeku!"

Što je pošlo po zlu i zašto je Marilyn odjednom tako dosadna?

 

Osnovne informacije: Blonde, 2022., 2h 46min, američki biografski film, IMBD ocjena 5,6/10


Čisto da znaš o čemu se radi: Fikcionalizirane kronike te pogled na životu i karijeru američke glumice Marilyn Monroe (Ana de Armas).

Vrlo pomiješani osjećaji. Riječ je o jednoj od najomiljenijih i najljepših holivudskih figura u povijesti, a s druge strane donosi emocionalne borbe koje ju dovode do ovisnosti, a zatim i tužne smrti. 

Na početku, Marilyn još nije Marilyn - ona je samo Norma Jeane koja nikada nije upoznala oca i zbog loše majke završava u sirotištu. Onda nas film baci godinama kasnije kada je postala poznata zvijezda kako plače i jeca na pozornici dok su svi pomalo zabrinuti, no ne i suosjećajni prema njoj. Ili je to samo meni tako djelovalo? Kroz radnju imam dojam da se nigdje nije uklapala konstantno tražeći oca u svim svojim ljubavnim vezama.

Film je prožet crno bijelim scenama, bojom, iskrivljenim licima, halucinacijama, nestvarnim scenama poput biološkog prikaza začeća, jurećeg vodopada, dramatičnim škljocanjem fotografa na crvenom tepihu i Marilynim trenutcima pucanja i plakanja. Tu je i gomila golotinje, nepravde, okrutnosti, seksualni napad i suprotno začeću; prikaz pobačaja iznutra. U rijetkim trenutcima izađe kratka nit nade, radosti ili humora dok je ostalo samo tri sata nelagode, tjeskobe i tuge. 

Meni je ovo djelovalo prenapuhano i ne gledljivo zbog minutaže i filmskog nesklada, točnije nereda. Plavuša je jadna, bez radosti, ispijena od slave i loših ljudi. Do kraja ostaje žrtva muške brutalnosti i okrutnosti što ju na kraju i ubija. No, niti jedne druge stvari nema o njoj;  je li bila duhovita, strastvena oko glume, predana radu? Ona ostaje sama u sobi punoj ljudi. 

Naposljetku, je li poruka filma da je Marilyn imala samo oca i nikog više? Svijet je okrutan, ali rijetko je tako okrutan kao što je prema njoj? Vrijedi li gubiti vrijeme da bi to saznali ili je dovoljno nekoliko klikova po internetskim stranicama? Sva pitanja ostavljam tebi, skupa s trailerom. 
 


Do idućeg puta, Ivana. #čitamose